Započela berba grožđa

Počela je berba grožđa u našem Žumberkom gorju ili po domaći trgadba.   Ovih dana se po Žumberku često čuju slijedeće riječi: uvača, lajt, brenta, moždac…

mmmStupanj zrelosti grožđa određuje se iskustveno (na osnovu fenološkog opažanja i degustacijom) ili mjerenjem samo sadržaja šećera (npr. areometrom ili refraktometrom), odnosno još i kiselina u grožđu (titracijom), s tim da se s opažanjima otpočne bar petnaestak dana prije očekivanog roka početka berbe. Kad sadržaj šećera prestane rasti, a kiseline i dalje padaju, najčešće je trenutak za berbu. U tom slučaju govorimo o tehnološkoj zrelosti grožđa, za razliku od tzv. fiziološke zrelosti.

FB_IMG_1536211431789

Bijele sorte grožđa bolje je  brati dan-dva prije nastupa opisanog prestanka rasta šećera u bobici, a crno dan-dva nakon toga roka. Stanovnici istočnog Žumberka imaju u svojim vinogradima grožđe iz kojeg se dobije omiljeno piće – vino “cviček”.

IMG_20180906_140914

Žumberčani imaju većinu vinograda u Hrvatskoj: Kašt, Brašljevica, Vivodina, Sveta Jana, Slavetić, Žumberačka Brezovica, Miranjac, Oštrc…, a manji dio u Sloveniji: Radovica, Brezovac, Gadova Peć… Danas ima dosta obitelji na Žumberku koji žive od prodaje vina i grožđa, a imaju i moderne vinograde. Nekad se za vrijeme berbe i nakon berbe čula pjesma i sviranje, a danas je to prava rijetkost.

FB_IMG_1536128480436

Žumberačka starine (obitelj Bartaković za vrijeme berbe grožđa)

IMG_20180906_144455

Žumberačka obitelj Delivuk u svom vinogradu u Slavetiću

FB_IMG_1535955701598

Godine 1889. poharala je filoksera žumberačke vinograde, a tada su ljudi nakon što je ukinut ŽUMBERAČKI VOJNI DISRIKT imali jedini prihod od prodaje stoke, vina i malo trgovine. Tada su počela prva iseljavanja iz Žumberka i to prvo u Ameriku.

 

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Započela berba grožđa

  1. nada kaže:

    Običaj koji je ostalo lijep i dan danas.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>