Blagdan Svih svetih i Dušni dan

IMG-20181029-WA0023

Stojdraga

Ovih dana posebno se prisjećamo svojih pokojnika. Osjećamo ljubav i povezanost sa svojim pokojnim rođacima, prijateljima i drugim nama dragim osobama. Kao vjernici vjerujemo da je najveći iskaz ljubavi prema našim pokojnima naša molitva za njih. Osim što spada i među sedam duhovnih djela milosrđa, to je naša kršćanska dužnost.

raspelo-kaljeKalje

Naša molitva za pokojne nije tek neko sjećanje i nostalgija, već konkretna i djelotvorna pomoć umrlima. Diljem cijelog Žumberka će se 2.11. obilježavati spomendan mrtvih Dušni dan, a građani će se prisjetiti svojih pokojnika, polažući cvijeće i paleći svijeće na njihove grobove.

kekici-grobljrKekići

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. 11. Spomendan mrtvih tj.  odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima.

pecno-grobljePećno

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>