Budinjak

k32

Budinjak je žumberačko selo koje se nalaza na cesti Bregana-Stojdraga-Sošice i ima nadmorsku visinu od 730 m. Spada pod grad Samobor od kojeg je udaljeno 25 km i pod MO Žumberak . Mjesto Budinjak ima ambulantu zdravlja i veterinarsku ambulanta od stanice Samobor. Ima dva puta dnevnop autobusnu liniju od Samobora do Gornje Vasi. Prezimena u selu su:  Gvozdanović i Heraković. Po popisu stanovnika iz 2011. ima svega 9 stanovnika,a 1900. živjelo je u mjestu 73 osobe. U mjestopisu  iz 1835.stoji da je to selo s tri  kuće i 32 gkt. stanovnika i katoličkom kapelom. Na jednom od brežuljaka, koji okružuju mjesto, početkom 19. stoljeća sagrađena je rimokatolička kapela sv. Petronile. Jednostavna građevina sa zvonikom na preslicu širom je Žumberka postala poznata zbog prekrasnog vidika. U vrijeme dok se razmišljalo o gradnji kapele sv. Petronile, na brežuljku iznad Budinjaka stajala je starija i već trošna grkokatolička crkva koja je ubrzo srušena. Bila je posvećena sv. Petki, a od nje su danas ostali sačuvani samo temelji – nažalost, jer je arheološkim istraživanjima utvrđeno da je imala rijedak oblik četverolista kakav u Hrvatskoj nije imala ni jedna druga crkva, a u Europi tek nekoliko njih.

parkpr-1024x744

Na Budinjačkom polju, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj ostalo je gotovo u potpunosti sačuvano sve do današnjih dana.Pretpovijesno nalazište u Budinjaku (10.– 6. st. prije Krista), zajedno s onim iz rimskoga vremena u obližnjim Brateljima (1.– 2. st.), dio je Arheološkoga parka kroz kojeg je najbolje prošetati slijedeći “Stazu kneževa”.

KACIGA TIPA BUDINJAK

bu121-300x287

Budinjački knez, jedan od najbogatijih i najmoćnijih pretpovijesnih stanovnika ovoga područja, živio je u 8. st. prije Krista. U grob je položen s ratničkim znamenjem – kopljem u ruci, kacigom na prsima i ukrasnom opremom za konja. Brončanu kacigu vrlo je složenim tehnološkim postupkom izradio željeznodobni ljevač. Svaki budući nalaz takvoga tipa kacige, bez obzira na kojem mjestu u Europi pronađen, nosit će ime Budinjak.

DCIM100MEDIADJI_0052.JPG

Posjetiteljski centar Javne ustanove – Eko-centar Budinjak.

IMG_20170506_130952

U Budinjaku obitelj Milana Gvozdanovića-Tomićka ima OPG i tokom vikenda može se pojesti žumberačka janjetina i popiti domaći cviček. Na Budinjaku obitelj Šimrak ima veliki kompleks sa kvalitetnim žumberačkim sjemenskim krumpirom,a koji je nadaleko poznat i priznat. Godišnja proštenja na Budinjaku su: petrovska nedjelja i rokovsko u kolovozu. Do 1970. bio je veliki stočni sajam na kojeg su dolazili stanovnici Žumberka i okolice i mnogobrojni prijatelji iz Slovenije. Mjesto je do prije desetak godina imalo trgovinu i manju cisternu za dizel gorivo.

 

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>