Dan sjećanja na Vukovar i Žumberčane koji su branili ovaj grad na istoku Hrvatske

v_9056Dana 18. studenoga građani Republike Hrvatske obilježavaju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Poštujući Vukovar, poštujemo sve žrtve i heroje Domovinskog rata diljem Lijepe naše jer, Vukovar nije samo grad, on je simbol svehrvatske obrane, junaštva i žrtve za neovisnu Republiku Hrvatsku.

                                            Vukovarski heroji iz Žumberka

nb-225x300Nikica Burić-Čokot

Nikica Burić-Čokot  rodom je iz Žumberka i to sela Sopote , a tamo je proveo prvih desetak godina života,te pohađao školu u Sošicama. Nakon toga sa roditeljima i sestrom seli u Samobor,a tamo zavšava osnovnu i srednju školu. Početkom 1991. godine uključuje se u HV i to kao pripadnik 204.brigade. Zapovjednik na Sajmištu, važnoj točki obrane grada Vukovara, bio je tada Nikica Burić,Žumberčan koji je stao 1991. god. u obranu Hrvatske na njenom istoku. Skupina koju je predvodio Burić krenula je zadnja u proboj 18.studenog , a svuda oko Vukovar su bili tenkovi i naoružani četnici.Taj proboj grupe pukovnika Burića je bio težak,a  probijalo se jako sporo i prvo preko Bogdanovaca i Nuštra prema Vinkovcima.

Za vrijeme proboja padala je i kiša i to je skupini oko Burića pomagalo u proboju. Taj put od Vukovara do Vinkovaca,a to je inače udaljenost od oko dvadesetak kilometara, trajao je dvije noći i jedan dan. U proboju je dosta ljudi stradalo od strane neprijateljske vojske.Nikica Burić-Čokot je 16. studenog 1991. srušio zadnji oklopni transporter u Vukovaru. Godine 1992. Burić je ranjen i nakon ranjavanja uspješno se oporavlja i nastavlja raditi u HV. Nakon rata bio je zamjenik zapovjednika vojarne u Samoboru. Nikica Burić danas je u mirovini i živi u Samoboru, a navrati često i do svog rodnog Žumberka. Hvala njemu i svima drugim braniteljima koji su stali u obranu istočnih granica Hrvatske.

pšPetar Šinković

Petar Šinković je bio tesar po zanimanju i  jedan od mnogobrojinih koji su sa Žumberka krenuli u rat. Najprije se priključio policiji, a odmah nakon osnivanja prešao je u Zbor narodne garde, od koje se formira 1. gardijska brigada “Tigrovi”. Poginuo je 14.rujna i imao je samo 24 godine. Petar je pokopan na groblju u Podžumberku,a svake godine u Kostanjevcu suborci,rodbina  i općina Žumberak organiziraju u njegovu čast nogometni turnir. Ovaj mladić je bio  rodom iz sela Šinkovića.

Scan81zvZdravko Vuković

U obrani Vukovara poginuo je i Zdravko Vuković, kao pripadnik 204. Vukovarske brigade. Zdravko je poginuo 01.11. ,a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoju. Zdravkov otac  Nikola je iz sela Tisovca kraj Budinjaka,a majka Marija rođ. Smičiklas iz Sopota. Uz gore navedene bilo je još Žumberčana koji su bili u obrani Vukovara i svi su doprinjeli obrani herojskog grada.

IMG_0106-1024x768Spomenik u Berku

Treba  napomenuti da u selu Berku,a koje se nalazi jugoistočno od Vinkovaca od 1945.god. žive Žumberčani, Hrvati-grkokatolici i njih je 12 stradalo u jesen 1991.god. od strane agresora.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Dan sjećanja na Vukovar i Žumberčane koji su branili ovaj grad na istoku Hrvatske

  1. marko kaže:

    Budimo ponosni na naše branitelje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>