Dani Sošica 8. i 9. lipanj 2013.

Obilježavanje 170. obljetnice rođenja akademika Tadije Smičiklasa

smiciklasU organizaciji Udruge Uskok – Sošice (uz suorganizaciju KUD-a Marko Vukasović iz Samobora) i ove će se godine održati tradicionalna manifestacija Dani Sošica koja će za centralni događaj imati obilježavanje 170. obljetnice rođenja Tadije Smičiklasa. U sklopu programa, 08.06. oko 15,00 sati bit će polaganje vijenca, uz prigodan recital, kod spomen ploče na zadružnoj kući obitelji Tadije Smičiklasa u Reštovu, a u Sošicama će se istog dana s početkom u 16,00 sati održati zanimljiva predavanja vezana za lik i djelo akademika Tadije Smičiklasa i Sošički kraj. Nakon predavanja za mještane i goste biti će organizirano druženje uz zakusku i kulturno umjetnički program. U nedjelju 09.06. u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Sošicama biti će služena sveta liturgija za akademika Smičiklasa. Pozivaju se svi mještani Sošica i okolnih sela kao i gosti da prisustvuju ovom događaju, a detaljan program moći ćete uskoro pročitati na web stanici uskok – sosice.hr.

Postavljanje spomen ploceTadija Smičiklas jedna je od najznačajnijih osoba hrvatske znanosti i kulture na kraju 19. i početkom 20. stoljeća. Rođen je u Reštovu Žumberačkom nedaleko Sošica, 1. listopada 1843. godine. Školovao se u Sošicama i Zagrebu kao pitomac Grkokatoličkog sjemeništa, a nakon završene gimnazije uz pomoć svog strica biskupa Đure Smičikasa odlazi na studij povijesti i zemljopisa u Beč. Nakon studija, kao gimanazijski profesor djelovao je na gimnazijama u Rijeci i Zagrebu, nakon čega napreduje te postaje profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

STG05129Svoje visoke znanstvene domete iskazuje kao utemeljitelj znanstvene historiografije u Hrvatskoj, a najznačajnija djela su mu glasovita Poviest Hrvatske u dva sveska, prva cjelovita sinteza hrvatskoga naroda temeljena na povijesnih izvorima kojom je umnogome pomogao podizanju nacionalne svijesti u Hrvata na kraju 19. stoljeća Diplomatički zbornik Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije u deset knjiga (“Codex diplomaticus regni Croatiae, Dalmatiae et Slavoniae“) – zbirku javnih i privatnih povijesnih isprava koje predstavljaju temelj za izučavanje srednjevjekovne hrvatske povijest, itd.

KuObnašao je najznačajnije funkcije u Hrvatskoj vezane za znanost i kulturu (predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti u dva mandata, predsjednik i istaknuti član Matice hrvatske, sveučilišni profesor, dekan Filozofskog fakulteta, Rektor Zagrebačkog sveučilišta itd.), a također bio je zastupnik Narodne stranke u Hrvatskom saboru. Tadija Smičiklas bio je vrstan znanstvenik i veliki domoljub. Glasoviti su njegovi govori u Hrvatskom saboru gdje se snažno zauzimao za veću samostalnost Hrvatske unutar Austro- Ugarske Monarhije. Tijekom cijeloga života bio je povezan sa grkokatoličkom crkvom – kao laik obnašao je dužnost rektora grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu, a za vrijeme biskupa Ilije Hranilovića vodio je aktivnosti vezane za izgradnju divne crkve sv. Ćirila i Metoda na gornjem gradu u Zagrebu. Tadija Smičiklas također nikada nije zaboravio svoj Žumberak o čemu svjedoče njegovi javni istupi kada se zalagao i umnogome doprinio da Žumberak nakon ukinuća Vojne krajine pripadne Hrvatskoj, a također i na privatnoj, intimnoj razini kada je u svojoj oporuci znatan dio svog nevelikog imetka ostavio svojoj rodbini u Žumberku.

reštovoPogled iz Kordića na Sošice i Reštovo

Od tih sredstava jednim dijelom je financirana i gradnja nove zadružne kuće Smičiklas, obitelji iz koje je Tadija potekao, u selu Reštovu na kojoj se i danas nalazi spomen ploča postavljena 1928. godine njemu u čast. Zbog svojih izuzetnih zasluga bio je poštovan od svih slojeva društva te je imenovan počasnim građaninom gradova Zagreba, Varaždina i Karlovca, a njegovim imenom nazvane su ulice u mnogo gradova diljem Hrvatske. Umro je u Zagrebu 8. lipnja 1914, godine i pokopan je u arkadama zagrebačkog groblja Mirogoj.

Uskok Sošice: Milan Radić – Mićo i Željko Hranilović

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>