Znameniti Žumberčan Dr. Tomo Severović

Dr.Tomo Severović rođen je 08.02. 1879. godine u Stojdragi, a u rodnom selu je završio pučku školu. Klasičnu gimnaziju završio je u Zagrebu kao pitomac Grkokatiličkog sjemeništa. Potom je završio studij teologije na katoličkom Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a kasnije kao svećenik nastavio studij u Rimu, te postigao doktorat iz filozofije i teologije.Za svećenika je zaređen 28.12.1902.god., a 08.09.1914.god. imenovan je rektorom Grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu. U teškim ratnim i poratnim godinama upravlja sjemeništem.God. 1923. imenovan je kanonikom- pojcem stolnog kaptola križevačkog.Prilikom otvaranja samostana u Sošicama(27.09.1939.) pročitao je dirljivu i poučnu povelju okupljenom narodu i svećenstvu,a koja je nakon toga uzidana u samostan.Često je pratio biskupa na njegovom pastirskom pohodu po žumberačkim selima.U cijeloj povijesti biskupije bio je jedan od najumnijih svećenika koji potječu iz Žumberka. Nakon 1945.god.bio je uhićen i osuđen na višegodišnju robiju, te nakon izricanje presude upućen u KPD Stara Gradiška.

Tomo Severović-stoji prvi lijevo,a na slici su još njegovi roditelji,brat i sestra

Umro je 07.92. 1951. god., a pokopan je u Križevcima 09.02.1951.god. Da ne izblijedi spomen među živima, na Jurjevsku nedjelju, 27.04.1997.god. , na pročelju župne crkve sv. Juraj u Stojdragi otkrivena je spomen-ploča mučeniku Žumberka. Dr. Severović bio je veliki čovjek u teškkim vremenima i veliki intelektualac, a odgojio je i pravilno usmjerio mnoge svećenike.Zahvaljujući obitelji Severović i o. Mili Vranešić postavljena je ova spomen-ploča za mučenika i domoljuba u njegovom rodnom mjestu.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>