Ekološko društvo Žumberak sprovelo akciju čišćenja okoliša

DSC05819

Po prekrasnom sunčanom jesenjem danu, u subotu 21. listopada o.g. Ekološko društvo Žumberak realiziralo je uklanjanje otpada odbačenog u šumu uz cestu, na približno jedan hektar površine, ispod zaseoka Šinkovići u neposrednoj blizini spomenika Stjepanu Šinkoviću, koji je na tom mjestu vozeći traktor stradao. Jedini način uklanjanja tako odbačenog otpada je ručno kupljenje u vreće. Dakako, i ovoj eko-akciji je prethodio obilazak terena, a prošli smo cijelom Svilnicom, Grgetićima te okolicom Drašćeg Vrha, gdje je veliko odlagalište na izuzetno strmom terenu na preko dva hektara. Taj deponij će doći na red u proljeće iduće godine, dakako, ako bude suradnje mladih snaga Drašćeg Vrha, Općine i/ili Eko-flora!

DSC05835

U akciji je sudjelovalo 30 volontera članova EDŽ iz Zagreba i Siska, te pet Žumberčana. Prikupljeno je 30 velikih vreća otpada, nekoliko komada krupnog otpada te automobilskih guma, a sav prikupljeni otpad odvezao je traktorom Franjo Bernardić na mjesto redovnog godišnjeg odvoza glomaznog otpada iz središnjeg dijela Žumberka, u nekadašnji kamenolom na početku uspona ceste u brojnim serpentinama zvan Cvitkovača. Nekada je Cvitkovača bila izazov za zaprežno vozilo, kada se vozilo uzbrdo, osobito ako je bilo natovareno težim teretom. U kamenolomu, u povratku s eko-akcije autobusom, susreli smo se sa g. Mirkom Simenićem, koji je s još jednim Simenićem dopremio svoj glomazni otpad, a uskoro je stigao veliki kamion EKO-FLORA, a vozač je bio simpatični Žumberčan Petar Radić iz Sošica, koji živi u Jaski. Zahvaljujemo na suradnji Općini Žumberak i EKO-FLORU što je besplatno zbrinuo otpad prikupljen u prirodi!

DSC05845

Nakon provedene eko-akcije u Bistrou “Žumberački raj” u Žamarijama  održana je XIX. redovna izvještajna Skupština ED Žumberak. Podnesena su izvješća o stanju blagajne te Nadzornog odbora, te izvješće o radu u 2017. godini. Provedene su dvije odvojene proljetne eko-akcije u travnju (8. i 22. na Dan planeta Zemlja) u kojima je uklonjen otpad ispod ceste na relaciji dva kilometra od Brezarića do Podbrežja, te na lokaciji na Baltičevcu, gdje ponovno i ponovno nesavjesni odbacuju raznovrsni otpad. Prikupljeni otpad,oko 40 m3, zbrinula je o svom trošku Općina Krašić, a u eko-akciji je sudjelovao i ekološki osviješteni načelnik Općine Josip Petković Fajnik .

DSC05810

Na Dan planeta Zemlja provedena je eko-akcija uklanjanja otpada iz duboke vrtače ispod zaseoka Rađenovići koje spada u selo Radinovo Brdo(općina Žumberak), i nema više stalnih stanovnika, nakon što je prije par godina preminuo Jovo Rađenović. U eko akciji su sudjelovali žitelji Belošića, predvođeni Jankom Kupašinom, povratnikom iz Kanade. Osim domaćih s traktorom, u eko-akciji su sudjelovali i Branko Rajaković Bučar te Franjo Bernardić, a eko-akciju su podržali Žumberčani, privrednici Milan Badovinac i Milan Radić (Iltić), te gradonačelnica Ozlja mr. sc. Gordana Lipšinić, u čije ime je eko-akciju obišla njena zamjenica gospođa Nada Diković. TV kamerom je obje eko-akcije popratio naš Joža Grdina. Prikupljeni otpad oko 30 m3 zbrinuo je Grad Ozalj.

DSC05852

Po natječaju ULJEPŠAJMO SVOJ ZAVIČAJ «VIŠE CVIJEĆA – MANJE SMEĆA»
uručene su diplome Bistrou Žumberački raj, g. Petru Miljenoviću, za kvalitetne
ugostiteljske usluge i doprinos unapređenju turizma u Žumberku.

DSC05853

Za park u selu Poklek diplomu je primio g. Janko Dragozet, koji je aktivno sudjelovao i u eko-akciji, a za uređenje potoka Sušica u Sošicama diploma je dodijeljena udruzi Žumberačke vile i predsjednici Zorici Ličko, koja je bila spriječena doći na Skupštinu EDŽ. (Predsjednik ED Žumberak, Josip Šintić Zlatko)

Foto zapis:

DSC05841DSC05838DSC05801DSC05842DSC05858

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>