Ekološko edukativna akcija OŠ “Slava Raškaj”, Ozalj

100_4503

OŠ «Slava Raškaj» u Ozlju pripada Međunarodnoj mreži ekoškola. Učiteljsko-nastavno osoblje s ravnateljicom Gordanom Basar, nastoje da cjelokupni rad škole bude prožet ekologijom. I papa Franjo u svoj enciklici LAUDATO SI ´piše o brizi za zajednički dom i čovjeka i prirode. Dan planeta Zemlja obilježava se radno kao Eko-dan škole. Ove su godine učenici 1. i 3. razreda MŠ Ozalj, koji već znaju koliko je važno za održavanje zdravog okoliša razvrstavanje otpada, to pokazali praktičnim radom, te su kroz radionicu s učiteljicama Jasminkom Trpčić, Katicom Graša i Ines Jalševac, istražili postupak recikliranja starog papira. Novi papir recikliran od starog iskoristili su na satovima likovne kulture. Učenici na svoj Eko-dan uređuju unutrašnjost školske zgrade, igralište i okoliš, sade ekološki krumpir, a voćarska sekcija uređuje voćnjak. Škola je prošlu jesen dobila novouređenu školsku dvoranu. Već više godina «Slavini planinari» obilaze atraktivne planinarske destinacije, a predlažemo im da to bude pod geslom «Upoznajmo Domovinu da bismo je voljeli». Pod vodstvom učiteljica i planinarki Sandre Prebeg i Mirjane Petrunić tijekom svibnja obišli su najljepše predjele Gorskog Kotara kod Skrada, nadaleko čuveni Vražji prolaz i Zeleni vir. Škola njeguje i izvanučioničku nastavu, a ove godine su učenici razredne nastave posjetili Hrvatski šumarski institut u Jastrebarskom, a potom su obišli i župnu crkvu i spomen sobu bl. Alojzija Stepinca u Krašiću, a također su posjetili i Celovec i Zagreb, gdje im je održana terenska nastava. OŠ «Slava Raškaj» je sredinom svibnja bila domaćin 18. županijske smotre učeničkih zadruga, koju je svečano otvorila ozaljska gradonačelnica mr. sc. Gordana Lipšinić. Na lijepo uređenim panoima našli su se ukrasni proizvodi i igračke izrađene od drva i ostalih prirodnih materijala, a učenička zadruga škole «Kotačac», je predstavila eko-torbice za pametne telefone i tablete, koje su izrađene od pamučnog materijala i ukrašene vunenim platnenim remenom, vezom, staklenim i drvenim perlicama.

OŠ «Slava Raškaj» se osobito ponosi brojnim nadarenim učenicama i učenicima. Svojim literarnim radovima u sklopu literarnog natječaja ED Žumberak se ranijih godina osobito isticala Magda Lipšinić, a zadnjih godina Mihaela Šimunić, koja je ove godine kao učenica VIII. r. već po drugi put državna prvakinja iz hrvatskog jezika, a osvojila je i peto mjesto iz geografije. Učenica Anja Tuškan sudionica ovogodišnjeg literarnog natječaja ED Žumberak osvojila je prvo mjesto u Hrvatskoj na Međunarodnom matematičkom natjecanju «Klokan bez granica.» Državni prvak je učenik Jurica Razumić, koji je osvojio 4. mjesto na natjecanju iz informatike, a potom i 3. mjesto u natjecanju mladih tehničara iz automatike. U povodu Noći knjige, koja se u osnovnim i srednjim školama obilježava kao matineja, knjižnica škole koju vodi izuzetno vrijedna Jasminka Staničić, prof., zajedno s razrednom učiteljicom Katicom Graša, organizirale su književni «domjenak» za učenike 3. r. Učenici su jedni drugima naglas čitali odabrane šaljive tekstove – proze i poezije poznatih hrvatskih književnika. Cilj je bio pridružiti se nacionalnom programu za popularizaciju knjige te se zabaviti uz duhovite književne tekstove i doživjeti da se uz knjigu može ugodno provesti vrijeme.

Glavne teme ovogodišnjeg, osmog literarnog natječaja ED Žumberak, bile su «Otpad nije smeće» i «Ljepote moga zavičaja». Od strane učiteljica – nastavnica selekcionirane radove ocjenjivalo je osmeročlano stručno prosudbeno povjerenstvo ED Žumberak. Ovogodišnji literarni natječaj potaknuo je stvaranje vrijednih pjesama spjevanih «po domaće», za neki budući zbornik kajkavske poezije ozaljskog kraja.U kategoriji učenika VI. r. iz MŠ Ozalj, za literarni pjesnički izričaj «po domaće» i ekološku osviještenost izraženu pjesmom, I. nagradu je dobio Jakov Vrbanek za pjesmu «Vivodina», II. nagrada je ravnopravno dodijeljena Luki Guštinu za pjesmu «Moja Vivodina» te Ani Vergot za pjesmu «Saki dan ja van izajdem», a III. nagrada dodijeljena je Luki Guši za pjesmu «Moje tršče». Svi učenici nastavnice Karle Lenuzzi Jakšić.

U kategoriji učenika IV. r., iz PŠ Podbrežje nagradu za literarni izričaj i ekološku osviještenost primili su Ivana Bakin za sastav «Prirodne ljepote mog zavičaja» i Patrik Bakin za sastav «Moj prekrasni zavičaj», oboje učenici učiteljice Valentine Lukežić. U kategoriji učenika III. r., MŠ Ozalj, I. nagrada za literarni izričaj i ljubav prema Ozlju izraženu sastavom «Moj zavičaj» dodijeljena je Marti Sračić, II. nagrada za literarni izričaj i ekološku osviještenost dodijeljena je Zvonimirau Štrucelju za sastav «Otpad nije smeće», a III. nagrada za literarni izričaj i ekološku osviještenost dodijeljena je Anji Tuškan za sastav «Otpad nije smeće» i Lari Janžetić za sastav «Otpadu nije mjesto u prirodi».

Priznanja edukativno-ekološki i literarni odgoj učenika su zaslužile i mentorice učenika: nastavnica Karla Lenuzzi Jakšić te učiteljice Katarina Graša i Valentina Lukežić. Za pokretanje projekta «Botanički žumberački kutak» u Podbrežju dodijeljeno je priznanje učiteljici Mariji Šoštarić, PŠ Podbrežje, te posebno priznanje knjižničarki Jasenki Staničić, prof., za suradnju i zalaganje u realizaciji literarnog natječaja te priznanje ravnateljici OŠ «Slava Raškaj», Gordani Basar, dipl. učiteljici za ekološku usmjerenost škole i suradnju s Ekološkim društvom Žumberak. Priznanja i nagrade uručeni su dobitnicima na izvrsno organiziranoj svečanoj dodjeli u OŠ «Slava Raškaj», u Ozlju.

UČENIČKI RADOVI

 Prirodne ljepote mog zavičaja

Moj zavičaj je za mene poseban. Izrazito ga volim, jer u njemu sam ipak odrasla. Moj zavičaj ima jednu prelijepu bistru rijeku – Kupu. Seoske livade prekrasne su i plemenite. Po njima kao da su rasipani šareni cvjetovi. U mom zavičaju kuće su vrlo blizu i svi smo mi baš kao velika obitelj. Svi pomažemo jedni drugima i volimo se. Prekrasne šume blistaju od mladog lišća. Jednostavno je sve savršeno, baš kako treba i biti. Baš zbog ovih prirodnih ljepota ja obožavam svoj zavičaj. Ne bih u njemu ništa promijenila. Ne bih ga mijenjala ni za što na svijetu.

Ivana Bakin, 4. razred PŠ Podbrežje – Mentorica: Valentina Lukežić

Moj prekrasni zavičaj

Moj zavičaj je lijep zato što ima rijeku Kupu, prekrasne livade i mnogo, mnogo biljaka i životinja. Rijeka Kupa je zelenkaste boje. Ima mnogo raznovrsnih riba, na primjer: štuke, šarane i drugo. Livade u proljeće pune su raznovrsnog cvijeća, a ima i vjesnika proljeća. A tek drveće vidjeti u proljeće, to je prava divota! Drveće počne pupati. Kod moje kuća je jedna dunja. Ona je u proljeće počela pupati roze cvjetiće. Volim svoj zavičaj jer je prekrasan. I vi, djeco, čuvajte cijelu Zemlju i ne bacajte smeće. Nemojte čekati da Zemlju rastužite, nego je razveselite!

Patrik Bakin, 4. razred PŠ Podbrežje – Mentorica: Valentina Lukežić

Ozalj_Castle_Aerial_view

MOJ ZAVIČAJ

Moj zavičaj je poznat po starom gradu Ozlju. Tamo su živjeli Zrinski i Frankopani. A sad je u njemu muzej.Tata mi je rekao da govorimo kajkavski. Imamo mi crkvu svetog Vida. U crkvu idemo svake nedjelje i za blagdane.U našem je zavičaju i stara hidroelektrana zvana Munjara. Ona je jedna od najstarijih u Hrvatskoj. Izgleda poput malog dvorca. Naš zavičaj je brežuljkast. Kroz njega teče rijeka Kupa. U njoj se ljeti kupamo i družimo s prijateljima.Kod sela Trga ima puno njiva na kojima se sadi puno povrća. Naš zavičaj je poznat po slikarici Slavi Raškaj. Ona je bila gluhonijema. Voljela je slikati dijelove našeg zavičaja i mrtvu prirodu. Umrla je mlada zbog bolesti. Po njoj je nazvana i naša škola u kojoj polazim 3. razred.Naš zavičaj je lijep i zato što ima puno šuma i livada. Ozalj je malen grad. Volim ga zbog ljepote i mira koji mi daje.

Marta Sračić, 3. razred Mentorica: Katica Graša

OTPAD NIJE SMEĆE

Bila jedna stara boca. U njoj je bilo samo paučine i ničeg drugog. Živjela je na podu u Markovoj sobi.Jednog je dana mama natjerala Marka da bocu baci u smeće. Ali Marko nije bacio bocu u smeće već u spremnik za staklo. Kamion je sadržaj spremnika odvezao u tvornicu gdje su bocu ubacili u peć. Na visokoj temperaturi su je rastopili i napravili novu bocu. Poslali su je u tvornicu pića i ponovo napunili, a zatim poslali u trgovinu.Kupio ju je Marko jer je u njoj bila coca cola, a on voli coca colu. Kupio ju je i ponio kući.

Zvonimir Štrucelj, 3. razred- Mentorica: Katica Graša

OTPAD NIJE SMEĆE

Bila jedna limenka puna soka od jabuke. Stajala je u dućanu dok je nije kupio dječak Marko. Cijelu ju je popio. Umjesto da je baci u kantu za limenke, bacio ju je na tlo. To je vidjela djevojčica Maja podigla ju je i bacila u reciklažni sanduk. Tad započinje priča o limenci! Nakon što je bačena u sanduk prošla je velik put. Prvo je išla u jedan stroj gdje je otopljena i bačena u kalupe, pa su je opet pretvorili u limenku. Ponovno su je napunili sokom od jabuke i opet je završila na policama dućana.

Anja Tuškan, 3. razred – Mentorica: Katica Graša

OTPADU NIJE MJESTO U PRIRODI

U jednoj predivnoj šumi živio je jedan zečić.Zvao se je Bibo i jako se je volio igrati. Jednog dana odlučio je krenuti u šetnju šumom a da nije pitao mamu i tatu smije li ići. I tako on krene. Ulazio je sve dublje i dublje u šumu.. . A zatim je osjetio odvratan smrad. Vidio je sovu Sveznalicu koju je upitao zna li ona kakav je to smrad. Sova mu odgovori: „Čovjek stvara smeće koje zagađuje prirodu.“ I sova Sveznalica odleti dalje. Bibo se malo zabrine i poželi vidjeti što je to smeće. Otišao je do mjesta odakle se širio smrad i vidio tvornice i oko njih smeće. Vidio je i lovce i drvosječe. Bibo zadrhti od straha i brzo otrči kući. Kad je stigao doma sve je ispričao mami i tati pa su morali sazvati životinjski savjet. Životinje protiv ljudi. Ljudi su se uplašili tolikih životinja da su otišli sa svojim smećem i isključili tvornice. Svi su bili sretni i zadovoljni. Pouka: Na bacajte smeće u prirodu jer će je zagaditi.

Lara Janžetić, 3. razred – Mentorica: Katica Graša

Moje tršće

 
Na brdu gledam
Moje tršće
Koji blista pod (POD=ŠTAGALJ)
Ranjim suncem jesenjem
Pun zlatih grozdova
Čak, ftičice popevajo
I gnezdo svijajo
U mom tršću.
 
Luka Graša, 6.r., Mentorica: Karla Lenuzzi Jakšić
Saki dan ja van izajdem
 
Saki dan ja van izajdem,
Da se s Nikom najdem,
da bi se družile,
malo popevale
i lepo se zabvile
Saki dan ja van izajdem,
da si svoga cucka najdem,
da se prejdem s njim po selu,
da vidim pri kakvem su ljudi delu.
 
Saki dan ja van izajdem,
Da se s toplim suncem najdem,
Da vidim dal greje vrt i gredice,
Ki rastu moje jagodice
Saki dan ja van izajdem,
da se s plavim nebom najdem,
da se skupa ogledamo po kraju,
po mom lepom zavičaju.
 
Ana Vergot, 6. r.,Mentorica: Karla Lenuzzi Jakšić

viviodina

Vivodina(Sakog dana ja krenem)

Da se v breg popenjem,
Gledam kak trsja zore
I ljude v njemu kak se more.
Tješko je to težačko delo
Za to ni treba fino odelo,
Samo zami kosu, srp i špricu
I bu ti curil znoj po licu.
Z vrha brega krećem
I staroga dedu dotječem,
Meni v puduljicu toči
A bome i on kola koči.
Prema mjeni s procenjom ide tjeta Lenka,
A s Lovranca već poldan klenka,
Z montroni težaki čakado obeda,
Saki od njih v procenju gleda.
Trsje, loze i livade zelene
Teke lepote ima
Samo moja Vivodina.
 
Jakov Vrbanek, 6.r., Mentorica: Karla Lenuzzi Jakšić
croatia_karlovac_vivodina
Moja Vivodina
 
Nigdi mi tak lepo nije.
Na brego me Sonce grije
Trta do trte
Gizdavo se širi,
A iz trsja stari oča viri.
Jesen kad bliže dojde,
Rado se u trsje pojde.
Dojdite knam, vsaki nas zna,
Vina dobrega vsakom se da.
Kad naveče Mesec zasvetli
I zidenjica se nemre zapreti,
Niš drugo se ne čuje
Sosed saz sosedo nazdravljuje.
 
Luka Guštin, 6.r.,Mentorica: Karla Lenuzzi Jakšić
Pripremio: Josip Šintić, presjednik Ekološkog društva Žumberak
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>