Gornja Vas

 

gv1Gornja Vas, 1927.god.

Selo Gornja Vas najviše stanovnika je imala 1910. god . i to 226 osoba. Po mjestopisu 1z 1835. god. selo je imalo 15 kuća i 135 katolička stanovnika. Prezimena u selu su ova: Šintić, Grdošić, Cvitković, Colarić,Maković,Radovanić… Najčešće je Šintić i iz ovog sela potječe podmaršal Josip Šintić. Selo pripada pod rimokatoličku župu sv. Mihaela Arkanđela iz Kalja i pod grad Samobor.

U Gornjoj Vasi obitelj Šintić je imala mlin i pilanu i u početku ih je pokretala nafta,a od 1963. god. struja.Ovo zdanje podigao je Ivan Šintić,rođ.1902.,a koji je radio do svoje smrti 1984. Za mlinara i pilara izučio je u Jastrebarskom. Uz njega je radio i njegov sin Vlado,a danas posao vode sinovi Branko i Boris.Vlado Šintić kaže da su bila nekada dva mlina,pilana i vršilica,a sve je izgorjelo 1943. god. Njegov otac je 1958. god. izgradio novi mlin i pilanu. Pilana i mlin nisu mogli raditi u isto vrijeme, pa se najčešće mljelo noću. Stara gater pilan je izašla iz upotrebe i danas Šintići imaju moderniju pilanu. Poželimo da ova pilana još dugo godina radi u Žumerku. Ispod sela na njivama je  otkrivena 1982.god.  ranocarska rimska nekropola iz 2. stoljeća. Do prije 25 god. u selu je bila i gostionica “Kod tete Dragice”,a koju je držala obitelj Grdošić.OLYMPUS DIGITAL CAMERA DVD Gornja Vas je osnovano  1954. god. i nositelj je aktivnosti u ovom dijelu Žumberka. Ove godine u mjesecu rujnu će ova vatrogasna udruga proslaviti 60. godina uspješnog djelovanja. Presjednik vatrogasaca je bržni i vrijedni Marko Šintić.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>