Istočni Žumberak zaboravljen od svojih lokalnih uprava

Donji tekst je objavljen prije četiri  godina,ali nažalost nema nikakvih pomaka u razvoju tog dijela Žumberka koje je zaboravljen već pola stoljeća od lokalnih političara, a neke ceste su rađene i inicirane zahvaljujući biskupu Šimraku još za Banovine Hrvatske ili kasnije oko 1970./71, kad je Petar Keserić, Žumberčan bio na čelu Samobora. Kad bi se za 20% smanjila općinska, gradska, županijska i državna birokaracija država Hrrvatska bi cvala,a ta sredstva dati u školstvo, zdravstvo, poljoprivredu te otvarati nova radna mjesta. Mi dalje imamo loše političare ili uhljebe i treba im dati dva mandata i dosta,a neki su prisutni već pola stoljeća i dosta toga i treba dati priliku drugima mlađima, školovanijim te onima sa znanjem i bez stranačkih preporuka. Zbog svega navedenog danas smo u svijetu među pet zemalja koje imaju najlošiju demografsku politiku,a mi imamo šverc politiku ili politiku idite u Njemačku, Irsku… Nekad su odlazili pojedinci raditi van,a danas cijele obitelji koje se neće vratiti u Hrvatsku. U nastavku prenosimo tekst iz 2013. godine.

brezovac1-1024x768U posljednjih nekoliko godina zamjećuje se sve veći broj obnovljenih kuća na području istočnog Žumberka. U pojedinim selima župe Grabar na starim temeljima  podignuti su potpuno novi objekti. Takav lijepi primjer novogradnje koja se uklapa u prirodni ambijent  može se vidjeti u selima Jelenići, Pavkovići, Šimraki  i Višoševići i Grabarak. U najvećoj mjeri radi se o izgradnji objekata za odmor tzv. vikendicama, ali i o stambenim objektima u kojima se boravi i duže vrijeme. Osim toga na relaciji Gabrovica – Jelenići na glavnoj cesti obnovljeni su nedavno i objekti koji će u perspektivi poslužiti u gospodarske odnosno ugostiteljske svrhe.

15965946_1054119598031168_8383780024518805721_n FB_IMG_1510570859092

Činjenica da se na području istočnog Žumberka događa postepena obnova stambenih jedinica potiče nas da drugačije sagledavamo realnost koja je do prije svega nekoliko godina bila sasvim drugačija. Na temelju objektivnih pokazatelja (obnova kuća) sasvim je jasno da za sela istočnog Žumberka nastupa novo povoljnije razdoblje. Istini za volju, ne može se očekivati potpuni povratak života u sela grabarske župe preko noći ili u nekom kratkom vremenskom roku, ali ako se obnova nastavi ovakvim tempom, u realnom periodu od desetak godina većina objekata će služiti svojoj svrsi.

11Grabarak

Najbolji primjer za ovu tvrdnju daje nam selo Grabarak  u kojem već desetljećima nema stalnog stanovništva ali su ipak kuće obnovljene i vikendom su pune ljudi. Uistinu  lokalni političari u Samoboru i Jaski  više nemaju suvislog opravdanja da konačno ne pokrenu asfaltiranje glavnih cesta u istočnom dijelu Žumberka. U razvijenim zemljama zapadne demokracije vlasti bez iznimke brinu o potrebama lokalnog stanovništva. Već u nama  susjednoj republici Sloveniji nije uopće zamislivo da bi mjesno svećenstvo trebalo izrađivati posebne studije,elaborate i programe o uređenju lokalnih cesta. Samo po sebi se razumije da svećenstvo brine o duhovnim stvarima, a vlast o infrastrukturi.

v_15664Obitelj Bubanović iz Grabarka

Na žalost na području Istočnog Žumberka svećenici su zbog nebrige lokalnih vlasti primorani braniti dostojanstvo ljudske osobe i pravo na osnovnu infrastrukturu koju vlast desetljećima uskraćuje lokalnom stanovništvu. U duhu brige za opće dobro i napredak zavičaja na prijedlog Žumberačkog vikarijata izrađen je „Program uređenja i asfaltiranja glavnih cestovnih dionica u istočnom Žumberku“. Program detaljno navodi sve cestovne pravce u istočnom Žumberku koje treba urediti i zatim asfaltirati. U dokumentu se izravno navode i gradovi odnosno općine u čijoj se nadležnosti nalaze pojedine dionice. Ukupno je navedeno osam dionica od kojih čak polovica pripada  Gradu Samoboru, dvije  Općini Krašić,  a po jedna  Općini Žumberak i Gradu Jastrebarskom.

18738390_10206514940471709_8369413059444331200_oNavedene su dionice glavnih pravaca koje danas nisu niti primjereno uređene niti asfaltirane, a tek za manji dio je izrađena projektna dokumentacija. Radi se o slijedećim pravcima: Gabrovica – Jelenići, Bukovac – Tihočaj, Tihočaj – Budinjak, Pavkovići – Dragonoš, Jelenići – Prevod, Prevod – Medven Draga, Ruda Pribićka – Prevod i Prevod – Višći Vrh. Putovi koji vode od navedenih glavnih prometnica do pojedinih sela i zaselaka nisu stavljeni u prioritetni program. Program nadalje navodi i način na koji treba postupiti da bi se ceste uredile i modernizirale.

1U Grabarku otkriven uskočki spomenik i očišćeno staro groblje inicijativom Žumberčana, 27.5.2017.

Među ostalim se ističe da uz jedinice lokalne samouprave glavni operativni izvođač na uređenju cesta treba biti državno poduzeće Hrvatske šume koje se nalaze u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, odnosno Vlade RH. Hrvatske šume imaju u svom vlasništvu dva kamenoloma na geografskom području Žumberka, jedan u Slapnici na pećanskom području, a drugi u svetojanskoj Reki na grabarskom području. Materijal za navoz, kao i svu mehanizaciju koja je potrebna za pripremne radove također posjeduju Hrvatske šume. (Žumberački vikarijat)

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>