Iz povijesti planinarstva na Žumberku

karta1
Odbor za napredak Žumberka, kojem je pokrovitelj ban dr Viktor Ružić i koji se brine za obnovu sela Brezovca je sad započeo sa drugom akcijom, a to je organizacija planinarstva. Prva i najvažnija stvar je postavljanje markacija. Ovih dan će se početi stavljati markacije na liniji: Samobor, Smerovišće, Dragonož, Brezovac, Grabar, Jelenići, Kordići, Budinjak.

višoševići1-300x198IMG_20180309_143330

Višoševići

Slijedeća linija je: Sveta Jana, Rijeka i Brezovac, a drugi put išao bi novim banovinskom cestom od Bukovca na Višoševiće i odatle na Zečak i Brezovac. Sa Budinjak bi išle dvije linije prema Geri. Jedna linija išla bi preko divnih sjenokoša iza sela Grič i dalje granicom prema Geri.

ilasg

Planinari iz Zagreba u Sošicama, 1931.godine

Druga linija išla bi ovako: Budinjak, Gornja Vas, Tomaševci, Kekići, Sošice i odatle na Svetu Geru –  do crkve sv. Ilije. Za svrhu markacija doznačio je g. Ban Savske Banovine- dr Viktor Ružić 2000 dinara. Majka od dr Viktor Ružića je kćerka uglednog Žumberčana Nikole Badovinca-Hofrata, a koji je bio i gradonačelnik grada Zagreba.

Žumberačke novine, 1938. god. Dr. J. Šimrak

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>