Izlihvareni narod traži novu nadu

Božić 2006Zahvalni gospodaru života imali smo milost preživjeti još jednu kalendarsku godinu. Bijaše to vrijeme svakakvih iznenađenja, radosnih i uspješnih, ali našlo se tu dana i događaja koji nam nisu baš najbolje “legli”. Kako bilo, valja nam podvući završnu crtu. Pronicljivi već skrojiše planove za nadolazeću godinu s puno želja i planova, što će se najbolje izreći u čestitkama nadolazećih blagdana. Da te čestitke ne budu tek verbalne, pobrinuli su se medijski majstori marketinga, pa već tjednima harače adventskim vremenom u službi dobre trgovine svega i svačega. Što bizarnije, to bolje. Nebeska rotirajuća tjelesa “naštelana” su tako da će se noći početi kratiti, a dani produljivati. Taj astronomski fenomen slavili su svi, od najstarijih vremena ljudske civilizacije. Židovski narod je to radio slaveći Hanuku, stari Rimljani razularenim Saturnalijama, a pred kršćanskim pukom je radosni blagdan Isusova porođenja, kojeg od davnine crkveni pjesmopojci nazivaju “Sunce pravde”. Za blagdan Isusova rođenja vjernički kršćanski narod tradicionalno se priprema. Da produžene zimske noći ne uspavaju ljude, od davnina se prakticira služenje ranih misa, popularnih “zornica”. Od kada je uvedeno slavljenje Isusova rođendana naglasak se stavlja na pročišćenje duhovnog stanja kroz redovitije molitve, ispovijedi, meditacije, post i djela duhovnog i tjelesnog milosrđa.

FB_IMG_1514016905428(1)

U ovom konzumerističkom vremenu, kada su se adventski božićni dani sveli na brutalni konzumerizam, vjernicima, ali i onima koji se tako ne osjećaju, čisto radi duhovne higijene, preporučio bih jednu perikopu, dio poslanice sv. Pavla Kološanima, a koja kaže: “Umrtvite udove svoje zemaljske: bludnost, nečistoću, strasti, zlu požudu i pohlepu te idolopoklonstvo. Zbog toga dolazi gnjev Božji na narod neposlušni. Ali sada i vi odložite: gnjev, srdžbu, opakost, hulu, prostotu van iz vaših usta. Ne varajte jedni druge”!

25734234_682111862176975_5429241726812068182_o

U ove dane ne bih želio previše moralizirati, ali mislim da će se mnogi vjernici, kao i oni koji to nisu, složiti s ovim naputcima koje nam upućuje apostol Pavao. Mnogi koji će ovih dana biti na ovaj ili onaj način povrijeđeni u svojem ljudskom dostojanstvu, jer ih je netko u svojoj zločestoći ranio, tražit će smisao svoje muke, patnje i tjeskobe. Tako i napušteni, stari i bolesni roditelji, čija djeca su otišla u daleki svijet kao jeftina najamna radna (robovska) snaga, jer ih je netko u Lijepoj našoj iskamatario i izlihvario, uskraćujući im mogućnost zaposlenja ili zarađenu plaću. Mnoga djeca bit će žalosna, jer im sv. Nikola i mali Isus nemaju čime kupiti dar, a možda ni ponuditi malo bolji obrok. I tako unedogled ili na sam početak.

Badnjak, 2017.

A početak je bio krajnje skroman u jednoj mračnoj, hladnoj betlehemskoj pastirskoj špilji. Božićna dramaturgija je tim drastičnija što pred dvije tisuće godina to ljudsko dijete nije bilo izbačeno na periferiju, nego je u njemu prepoznat i sam Bog. Današnja božanstva u svojim super modernim hramovima, trgovačkim centrima, preko svojih crvenih i bradatih djedova mrazeva, koji sjede uz oltar svoga “boga” – blagajnu, nude jeftinu zabavu. Po nekoj logici zaključivanja nije ni čudo da se današnja konzumeristička zapadna civilizacija (da ludost bude potpuna, takozvana kršćanska) više ne raduje djetetu i novom životu, nego se klanja starosti i mrazu! Ho-ho-ho! Svim čiteteljima Glasnika i ljudima dobre volje želim radost istinskog slavljenja Isusova rođenja kao Sunca koje obasjava ovaj svijet svojom toplinom, svim teškoćama usprkos, a nadolazeća godina neka nam bude blagoslovljena darovima Duha Svetoga. (vlč. Mile Vranešić)

Glasnik Samobora

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Izlihvareni narod traži novu nadu

  1. Željko kaže:

    Narod je prevaren i opljačkan,a postali smo kolonija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>