Karlovac se zahvalio pilotu Perisu

pilot

Dan 14. rujan 1993. za koji bih da se nikada nije dogodio, da nikada nije svanuo, ali želje su jedno, a stvarnost drugo. Ja sam se vratio, moj pratioc Miroslav Peris nije. Nakon izvršene zadaće, javio mi je: Vođo, pogođen sam. Poslije toga, pogođen je raketom. Završio je njegov život. Trebalo je nekoliko sekundi da dođe na siguran teritorij… Danas, 25 godina nakon njegove pogibije, osjećam ponos što su učenici i nastavnici odlučili samoinicijativno postaviti spomen ploču u znak sjećanja na viteza, junaka domovine, a takav potez nije baš uobičajen, kazao je general u mirovini Ivan Selak, na današnjem otkrivanju spomen ploče u OŠ Banija pukovniku Miroslavu Perisu, pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U školi u koju je Peris, nakon prva četiri razreda u PŠ Hrnetić, išao i bio odličan učenik, koji je, prepričala je sjećanja njegovih kolega ravnateljica OŠ Banija Antonija Mastelić Milanović, u 8. razredu znao kamo će dalje – u vojnu pilotsku školu.

– Bio je najbolji u svojoj klasi, postao pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Miroslav Peris je naš i s ponosom čuvajmo uspomenu jer mi smo škola Miroslava Perisa, kazala je Mastelić Milanović, dodavši kako se nada da će škola u budućnosti nositi njegovo ime.

Baš zbog Perisa i ljudi kao što je on bio, napomenuo je pukovnik Michael Križanec, neki su postali piloti i nastavili raditi ono što su oni radili.

– To se ne zaboravlja i neće se zaboraviti. Njegova žrtva nije bila uzaludna. Mi koji jesmo u HRZ-u i oni koji dolaze, svjedočit ćemo ono što je Miroslav taj dan pokazao, poručio je.

Napomenuvši da se, upravo zbog onih koji su dali svoje živote trebamo trebamo zapitati je li Hrvatska danas ono za što su to učinili, te da je na svima nama odgovornost za to kakva Hrvatska jest, gradonačelnik Damir Mandić poručio je da Domovinski rat, pogotovo za djecu, mora biti mjesto iz kojeg će crpiti identitet, hrabrost i ponos, a mi odrasli dužni smo ih odgajati da njeguju toleranciju, međosobno poštovanje i mir.

Učenici OŠ Banija u znak sjećanja na Miroslava Perisa, osim prigodnog programa, nosili su i majice s njegovi likom, a u njegovu čast iznad škole, točno u 10.30 sati, je preletio MIG.

KAportal.hr

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>