Kompendij o uskočkoj povijesti

IMG_20180607_210802

Skupina autora okupljena oko sošičke udruge “Žumberački uskoci” podarila je je hrvatskoj znastvenoj i kulturnoj javnosti iznimno vrijednu i zanimljivu monografiju: “Žumberački uskoci – vjekovni branitelji kršćanstva i Lijepe naše”, koja je svojevrstan kompendij o uskočkoj povijesti od prvih seoba u pet navrata od 1530. do brojnih ratnih sudjelovanja tijekom različitih povijesnih razdoblja u obrani od Osmanlija i Mlečana, obrani Zagreba, doprinosu u bitci kod Siska, obrani Gvozdanskog i dr., s mnoštvom zanimljivih i široj javnosti nepoznatih detalja kao što je npr. briljatna pobjeda nad Turcima kod Svete Jane 1592.  ili kod Jurjevih stijena kod Otočca 1663.

IMG_20180607_210838

Povijesne slike smjenjuju se pred očima čitatelja zbog posve lagana i razumljiva, gotovo lepršavog stila, iako je riječ o ozbiljnim i zahtjevnim temama, što je zasluga uredničkog vijeća, koje čine Željko Bastašić, Tomo Gvozdanović, Marko Hranilović, Željko Hranilović, Milan Radić-Ilas (urednik), Josip Šintić i Nino Škrabe. Monografija je podijeljena u četiri osnovna poglavlja iz čijih se se već naslova može naslutiti raznolikost tema : “Uskočka povijest”, “Uskočki grbovi obitelji iz Žumberka,” “Uskočke vojskovođe iz Žumberka” i “Uskočke priče i pjesme.”

IMG_20180607_205937

Sav trud sadašnjih uskočkih potomaka u očuvanju povijesne baštine i beskrajna ljubav prema rodnoj grudi može se najbolje razumjeti kroz njihovu emotivnu ugrađenost u svaki redak monografije, koju je opjevao u stihovima “Žumberačko gorje”, Stanko Zubović: ” U mojem gorju raspala se gnijezda;  Al uskočka nije utrnula Zvijezda! “ (Tomislav Vuković)

Glas koncila broj 27 (2298) od 8.7. 2018.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Kompendij o uskočkoj povijesti

  1. sonja kaže:

    Za krst časni i slobodu zlatnu…naši preci branili i obranili ove prostore, te ih se sa ponosom prisjećamo i čestitam na izdanju ove publikacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>