Kupčinska dolina

U srcu Žumberka nalaze se dvije skrovite doline vrijedne pozornosti. U jednoj od njih smjestila se selo  Kupčina , a u drugoj selo Žumberak (Bernardići). Sela su udaljena 1,5 km jedno od drugog.  Kupčina Žumberačka je selo očuvane tradicijske arhitekture u kojem se nalazi interesantna crkvica sv. Roka sa zvonikom na preslicu. Riječica koje protječe kroz selo ima ime Kupčina.

U susjednoj dolini nalazi se selo Žumberak. Na obronku iznad sela mogu se vidjeti ostaci tvrđave  Novog grada Žumberka gdje se nalazilo sjedište uskočkih kapetana. Uskočki grad je izgorio 1793. godine. Ova predivna dolina ima i pil -stup sramote  na kojem su, prema legendi  bili kažnjavani prijestupnici.  U blizini nalazi se i župni dvor sa crkvom sv. Nikole, a koja je izgrađena 1654. godine i odlikuje se portalom gotičkog oblika. U narodu se još ovaj dio naziva i Podžumberak.

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>