Manje šopingiranja – više ljubavi

 FB_IMG_1543241398548Polako se približava kraj građanske godine uz koju je vezano nekoliko svjetski važnih datuma. Ove godine navršilo se sto godina od svršetka Prvog svjetskog rata. Njegovim završetkom srušena su četiri moćna carska uređenja, a geopolitička karta zadobila je sasvim nov izgled. Na scenu su stupile nove moćne silnice s dijametralno suprotstavljenim ideološkim sustavima kao podlogom još većeg zla, koje će kasnije još strašnije zadesiti cijeli svijet. Na europskom jugoistoku kratkotrajno je stvorena država Slovenaca, Hrvata i Srba koja je uskoro zamijenjena (1. prosinca 1918. godine) Kraljevinom SHS. I ta je država trajala u tadašnjem svjetskom trendu tinjajućeg baruta za novo krvavo razračunavanje ovdašnjih naroda.

Kao da je neka nevidljiva ruka permanentno podgrijavala nacionalne i klasne sukobe do krajnjeg krvavog usijanja koje je uslijedio u novom svjetskom sukobu. U tim sumornim mislima zatekla nas je i godišnjica spominjanja pada grada heroja Vukovara, ali i svih onih teških i mučnih ratnih dana i godina. Kada se malo analitičkije i s povijesne distance gleda na sve ratove na ovim prostorima, čovjek se teško ne može složiti s riječima pape Franje koji je već pred nekoliko godina proročanski izjavio kako smo svjedoci puzajućeg Trećeg svjetskog rata. Kraj je studenoga, a mi, baštinici judeo–kršćanske tradicije u ovom djeliću kugle zemaljske, a to znači svjetla (blagdan Hanuka) i Isusova rođenja, ali i astronomske radosti, jer će krajem kalendarskog mjeseca prosinca noć postajati kraća, a dan duži. U tom sveopćem raspoloženju duha i pozitivne tradicije, radujući se blagdanu Kristova rođenja, svaku plemenitu dušu obuzima pozitivni duh međusobnog čestitanja, darivanja i pažnje.

Nekako davno veselili smo se i nekom skromnom božićnom daru, toploj riječi i poljupcu drage osobe, a danas su pokloni vredniji i čestitke su nekako hladnije i beskrvnije. Svakako bih ovim putem želio istaknuti i zahvaliti mnogim udrugama, poduzećima i svim ljudima dobre volje koji od svojih skromnih primanja odvoje koju kunu za nabavku osnovnih životnih potrepština za one najpotrebitije. Ta lijepa vrlina zadržala se u ljudima dobre volje, jer, htjeli mi to priznati ili ne, ipak smo u našoj kršćanskoj baštini toliko puta čuli kako je Otac nebeski nama ljudima iz svoje božanske ljubavi za spasenje darovao Sina. Da kršćansku poruku pojednostavimo, radi se o ljubavi i darivanju. Kako bi nam samo svima na ovoj kugli zemaljskoj bilo ljepše da je više ljubavi i darivanja. Ovih dana, kada ćemo se po trgovačkim centrima svi zajedno preliti u nepregledno mnoštvo “šopingaša”, pokušajmo negdje nabaviti malo više ljubavi jedni za druge i darivanja. Ni jedno ni drugo nije skupo, nego jeftino i učinkovito. Tek jedan topli smiješak.Bez glume i pozerstva, ali iz dubine srca. (vlč. Mile Vranešić)

Glasnik Samobora

 

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Manje šopingiranja – više ljubavi

  1. draga kaže:

    Danas nažalost nema morala, poštenja, ljubavi i darivanja, te nam ostaju lopovluk, laži i sebičnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>