Marko Hranilović

 

Na današnji dan 1908. godine rođen je Marko Hranilović,a već kao gimnazilajac uključuje se u pravaški pokret.Nakon atentata na masona Schlegela, koji je bio pobornik diktature kralja Aleksandra, uhićen je i osuđen na smrt vješanjem u rujnu 1931.godine.Nakon odrješenja svećenikova,poljubio je križ Marko, te pred vješalima zanosnim i snažnim glasom rekao”Vješajte slobodno,koliko hoćete, ali Hrvatska je bila slobodna i bit će opet slobodna! Živila Hrvatska!”

Marko Hranilović je pokopan u Sošicama 1931.god., a 1961. god. sestra Marija, eskumirajući oca, koji se također zvao Marko, eskumirala i brata na groblje Mirogoj.Čuvajmo uspomenu na Marka i njegovog brata Stanka i sestru Mariju koji su bili svjetionici vjere u teška vremena.Svake godine u grkokatoličkom sjemeništu u Zagrebu dana 25. 09. održava se misa zadušnica za Marka i njegovu obitelj. Markov otac je rođen 1856. godine u Sošicama i potječe iz loze Hranilovića, a koji su imali nadimak Repinci.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 Odgovora na Marko Hranilović

  1. I WANT TO KNOW IF THESE HRANILOVIC, NATIONAL HEROES IN CROATIA ARE MY RELATIVES. I DO NOT HAVE MORE PRETENSIONS IF THEY ARE FROM MY LINE OF THESE HEROES. I WILL APPRECIATE ALL INFORMATION OR ORIENTATION THAT YOU CAN PROVIDE ME WITH RESPECT TO. I COMMENT YOUR PAGE THAT IS VERY GOOD AND VERY ILLUSTRATIVE ABOUT THE HISTORY OF OUR BELOVED CROATIA. I ALSO READ AND INFORMATE FREQUENTLY WITH THE ARGENTINA MAGAZINE [STUDY CROATIA [AND I AM CONNECTED WITH OTHER CROATIAN INSTITUTIONS OF URUGUAY AND ARGENTINA. THANK YOU INFINITELY FOR HOW MUCH INFORMATION I CAN BE PROVIDED. HEALTH! AND PROSPERITY FOR OUR CHILDREN AND THE CHILDREN OF MY COUNTRIES.
    Traductor de Google para empresas:Google Translator ToolkitTraductor de sitios web

    • admin kaže:

      Give me your e-mail adress and I will proceed some information and articles to you about Zumberak and Hranilovics

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>