Na današnji dan poginuo pjesnik Marko Vukasović

FB_IMG_1523945732654

Marko Vukasović je bio jedan od najplodnijih pjesnika koje je dao Žumberak. Rođen je 22. listopada, 1914. godine u Panami, USA.  Odmah po završetku svjetskog rata obitelj se vraća u Žumberak. Živi kod djeda Tome Rebić i pučku školu pohađao je u Samoboru. U školi je Marko pokazivao nadarenost i vodio je prigodni dječji igrokaz i recitaciju. Marko upisuje klasičnu gimnaziju, a dobio je i stipendiju u grkokatoličkom sjemeništu u Gornjem Gradu. U Zagrebu mnogo uči od sveučilišnog profesora dr. Janka Šimrak i aktivno se u uključuje u tadašnji žumberački zavičajni krug. Ušavši u društveni život Samobora i Zagreba, Marko je počeo pisati razne priloge za omladinske i školske listove. Nakon mature vraća se k djedu u Samobor i upisuje Filozofski fakultet. Sudjeluje na raznim društvenim priredbama i to kao glumac, redatelji i organizator u Samoboru i široj okolici. Najpoznatije pjesme od Vukasovića su – “Kod Kapele Svete Ane”, “Uzmi ove ruže”… U vrtlogu svjetskog rata nastradao je prilikom bombardiranja Zemuna, 17.travnja 1944 godine i sahranjen je u masovnu grobnicu.

U znak zahvalnosti 2002.god. u Stojdragi mu je postavljena spomen-ploča ispred crkve sv. Jurja, a župni ured Stojdraga  izdao je zbirku pjesama.  Društvo Žumberčana iz Samobora – KUD Marko Vukasović promiče lik i djelo ovog pjesnika i sina Žumberka. Markov otac je bio iz mjesta Kunčani (Župa Radatović), a majka iz Stojdrage (obitelj Rebić).

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>