Neka staro ostane uspomena slatka (Žumberačka veža)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svaka je kuća u Žumberku imala je vežu. Vidio sam poneku starinsku kuću bez ganjka, ali baš nijednu vidio nisam koja ne bi imala vežu. Veža je u starini bilo svakakvih: manjih i većih, grđih i ljepših, s oknom i bez okna, ali je rijetko koja imala rafung, a svaka kao ukras imala boltu. Prije nego si ušao u sobu morao si proći kroz vežu. Tako je barem uvijek bilo u onim najstariji kućama. A u vežu se obično došlo kad se sa kamenih štingi drveni prag prekoračilo, prešlo. Rijetko je koja veža imala drveni pod, jedino onda ako se pod njom nalazila pivnica, što bijaše rijetkost. Iz veže se ulazilo u sobu i na tavan. A kroz vrata izvana dolazilo je u vežu: zima, toplina i često jedina svjetlost.

A takodjer krumpir sam svakdanji, odnosno s grahom ili pak s bobom. Pa i svako drugo skoro jelo kod začinjanja promiješati treba. A kuhača isto rabi i onda kad se brašno kukuruzno, mlijeko i sol razbluditi trebaju u zemljanoj ranjglji u kući družini brojnoj za finu pečenu prgu. U djetinjstvu mojem, sjećam se dobro, kuhača bijaše kao neka svetinja. I nikada njome nijedna majka nije udarila svoje niti tuđe dijete, jer u potonje svrhe služila je samo šiba, lučka, a ljeti i kopriva. Negdje u veži bijaše zataknuta i perjanica kojom je svaka domaćica dobro omela donju stranu svježe pečenih hljebova kruha i svakog drugog pečenog tijesta koje se nije peklo na pleju niti u posudi drugoj nego na lugu, golom ložištu peći. U veži je stala i široka drvena lopata,a stajala je obično uz rogulje i greblju, ali širokim krajem osovljena gore. Služila je samo za metanje u peć i vađenje iz peći hljebova kruha pa se zato pazilo da bude uredna i čista. (Ivica Pavković)

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>