Neumorni istraživač Simonović

pozivnica_simonovic_11914.jpg

Relativno nepoznat hrvatskoj javnosti, poznat tek u planinarskim krugovima, ostavio je za sobom neprocjenjivo blago – fotografije hrvatskih planina, gradova i mjesta, ljudi, nošnji te načina stanovanja. U petak, 15. lipnja u 19:30 sati u Samoborskom muzeju će se otvoriti izložba posvećena 160. obljetnici rođenja Radivoja Simonovića pod nazivom Neumorni istraživač Radivoj Simonović (1858. – 1950.). Osim prekrasnih fotografija, u arhivu Muzeja nađena su i pisma koja je pisao prijatelju Miroslavu Hirtzu, poznatom hrvatskom biologu i putopiscu. S njim se skoro svake godine u ljetnim mjesecima otputio na Velebit, planinareći i proučavajući ondašnje običaje ljudi/velebitskih pastira. Po struci je bio liječnik, rodom iz Ledinaca u Vojvodini, a skoro čitav radni i životni vijek proveo je u Somboru. Ljubav prema planinama, posebno prema Velebitu vukla ga je skoro svake godine u naše krajeve.

Arhivska građa o Simonoviću došla je u Muzej 1958. godine kao ostavština Sofije Hirtz Hrvatskom planinarskom savezu. Izložba će se sastojati od 23 plakata s fotografijama i kratkim tekstom o njegovu životu uz izložene radove koje je pisao na temu planinarenja i fenomena krša. Važno je naglasiti da se amaterski bavio proučavanjem krških fenomena o čemu je pisao i članke, amaterski se također bavio i fotografiranjem te su njegove fotografije utoliko vrjednije jer su proizvod ljubavi prema fotografiji, trenutku i životu općenito. Zanimljivo je istaknuti da će na izložbi biti objavljena fotografija jedne kuće u Rudama iz 1907. godine koju čuva Etnografski muzej u Zagrebu. Izložbu će popratiti prigodni katalog. (Gradski muzej Samobor)

admin: Niz prekrasnih fotografija o Žumberku napravio je Radivojević, a neke smo već prikazali na ovom portalu.

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>