Novo Selo Žumberačko

nova sela žNovo Selo nalazi se u dijeli Žumberka koje spada pod grad Samobor i pod MO Budinjak. Selo spada pod rkt. župu Klaje i gkt. župu Mrzlo Polje. U mjestopisu iz 1835. stoji da u selo ima 8 kuća i 97 stanovnika i od kojih su rimokatolici 53, a grkokatolici 44. God. 1900. u Novom Selu živjelo je 212 stanovnika,a po popisu iz 2011. žive 24 osobe. Prezimena u selu su : Juratovac (rkt.),  Martić (rkt.) i Heraković (gkt.). U Novom selu postoji  područna škola,a koja spada pod OŠ Breganu.  Škola u Novom Selu sagrađena je 1931. godine.

15419543_1467261303314330_3459606163338794610_oU Novom Selu postoji lijepo uređena kapela sv. Leopolda Mandića.  Kapelu je 20. svibnja 1990. godine blagoslovio kardinal Franjo Kuharić. Za gradnju ove kapele zaslužan je pokojni župnik Stjepan Ivanušić, a koji preko 25 godina bio kaljski i mrzlopoljski župnik. Kapela je nastala tamo gdje je nekada bio stari sjenik s okolnim zemljištem, a srušen je gornji drveni dio i na zidani podrumski dio stavljena je betonska deka. Nad podrumom sazidan je gornji dio kapele i stavljeno krovište. Vitraž sv. Leopolda nacrtao je akademski slikar i svećenik Zlatko Latković. Na godišnjem prošenju se svake godine okupe sadašnji žitelji, njihova djeca, unuci i mnogobrojni prijatelji iz susjednih sela i iz Samobora.

 jhns2U  Novom Sela rođen je svećenik Janko Heraković 10.5.1891. Nakon svršetka pučke škole u Žumberku odlazi na školovanje u Zagreb kao pitomac žumberačkog grkokatoličkog sjemeništa, te nakon toga završava studij teologije u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 1917., a 1924. odlazi za svećenika u Kričke u Dalmaciji. Tu je primio imenovanje biskupskim vikarom u Dalmaciji te je uz Kričke vodio brigu o vjernicima u Vrlici i Baljke. U ratnom vihoru, zbog opasnosti po život napušta svoje mjesto dugogodišnjeg službovanja u Dalmaciji i odlazi u Križevce i stavlja se na raspolaganje svojim nadležnim crkvenim vlastima. Svećenik Janko Heraković u kolovozu 1945. obilazi Vrliku, Kričke i Baljke te šalje izvještaj svojim nadležnim crkvenim vlastima da su župni dvor i crkva u Vrlici u ruševinama. Barbarima za vrijeme rata (sljedbenici popa Đujića) smetalo je sve što je katoličko i hrvatsko. Krajem kolovoza 1945.god. svećenik Janka Heraković je odveden na saslušavanje , a nakon toga provodi godinu i pol na izdržavanju kazne u KPD Gradiška. Umro je 1961. godine u Zagrebu. (foto: Ana Lasić)

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>