O nama

image3Udruga Uskok-Sošice osnovana je 4.siječnja 2009.god. i sjedište je u Sošicama. Svojstvo pravne osobe stekla je 21.siječnja 2009.godine, upisom u registar udruga pri Uredu državne uprave zagrebačke županije u Zagrebu. Utemeljitskom poveljom određeni su ciljevi udruge, a to su očuvanje i potvrda povijesnih, vjerskih, domoljubnih i kulturnih vrijednosti žumberačkog uskočkog roda kroz hrvatsku povijest. Jedna od najvažnijih djelatnosti i posebnosti udruge je promicanje i znastveno vrjednovanje hrvatskih velikana biskupa Janka Šimraka, biskupa Gabre Mijakića, akademika Tadije Smičiklas, plemenitih Hranilovića i dr. što svojim djelom zadužiše hrvatski narod.
Ostali ciljevi su:
– organiziranje Žumberačkih-uskočkih susreta
– povezivanje sa iseljenim Žumberčanimažih1
– dostojno obilježiti ime pilot Miroslava Peris i dr. junaka domovinskog rata iz Žumberka
– potaknuti izgradnju spomen ploče za Marka Hranilović
– organiziranje tribina sa crkvom i udrugama
– suradnja sa lokalnom samoupravom i M.O.
– očuvanje i izrada narodne nošnje Žumberka
– suradnja sa Senjskim i Kliškim uskocima
– izdavanje razdglednica i dr. publikacija

Broj računa kod Sberbank :   HR302503007-1100054845.

Upravni odbor udruge čine: Milan Radić – presjednik, Marko Hranilović – zamjenik presjednika, Željko Hranilović – tajnik. Adresa udruge je Sošice 15,10457 Sošice (098-9558124).

gradina kOd početka sedmog mjeseca(2011.god.) je počela sa radom web stranica. Članovi udruge nisu samo iz Sošica nego iz više mjesta u Žumberku i oni koji žive u Zagrebu,Samoboru, Berku i dr. Svatko tko želi nešto napisati o svom mjestu,crkvi, proštenju ili nekoj drugoj temi neka napiše i proslijedi tekst i slike, a tako i više informacija o našem Žumberku bit će na ovom portalu.

Mještani s novozaređenim svećenikom Danielom Hranilović na sošičkom placu(26.06.2010.god)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>