Održane prve hrvatsko-slovenske EU radionice kulinarstva na Žumberku

20171127_111209(1)

U studenom ove godine održane su dvije radionice za ugostitelje i voditelje planinarskih domova u Jurkovom selu, Seljačko domaćinstvo PodŽumberakOrganizator radionica je JUPP Žumberak – Samoborsko gorje, a davatelj usluga je SD “PodŽumberak“, koje zajedno s Hostelom Flores pruža usluge smještaja, domaće hrane i kulturnih sadržaja ovog kraja. SD PodŽumberak posluje od 2001. godine i od samoga početka je uvrstilo tradicijsku žumberačku kuhinju u svoj jelovnik. Tijekom godina se kuhinja prilagodila potrebama modernog doba i čovjeka.

IMAG0817(1)

U istom objektu se nalazi i Agrototuristička agencija čiji vlasnik Josip Klanfar, sin Snježane i Gorana ima razrađene aranžmane za područje Žumberka. Jedan od aranžmana je i Bio farming, koji se uklopio u projekt Radionice Uživam tradicijo.

20171127_122051 (1)

Ove radionice su sastavni dio EU projeta „Uživam tradicijo“ iz prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske, program Interreg V-A SI-HR.Glavni cilj projekta je uspostavljanje kulinarske transverzale od Panonije do Jadrana koja će posjetiteljima ponuditi jedinstveni doživljaj autohtone tradicije i kulinarstva u obliku privlačnih programa koji će se na temelju dugoročno održivog sudjelovanja lokalnih ponuđača provoditi na jedinstvenim područjima baštine: klijet na Trškoj gori, Botanički vrt i Muzej grada Ljubljane, Trubarjeva domačija u Rašici, Lončarsko selo Filovci – muzej na otvorenom, Park prirode Žumberak–Samoborsko gorje, jezgra naselja Prezid i Vrsar i muzeji Krapine. Putem ovakve suradnje želi se motivirati i educirati ugostitelje na višu razinu kulinarske i turističke ponude u ovim krajevima.

Nova uprava PP Žumberak – Samoborsko gorje ravnatelj Kristijan Brkić, prof, voditeljica Eko-centra Budinjak, Dubravka Kranjčević, dipl.ing.biologije (voditeljica projekta) i Marko Trupković, magistar antropologije i sociologije (koordinator projekta) sve to upravo čine. Oni nisu došli samo upravljati Parkom prirode. Oni su došli služiti Parku prirode, služiti njegovim posjetiteljima i žiteljima ovog područja. Radionici i okruglom stolu su prisustvovale i dvije turističke agencije Intelekt i Alladin-DMC iz Zagreba, koje su zainteresirane za daljnji razvoj ovog Projekta.

Može se reći da se održavanje ovih radionica poklapa sa 80-om obljetnicom početka hrvatsko- slovenske gospodarske suradnje započete na istom mjestu u Jurkovom selu godine 1937. Tu je Marko Bartaković, trgovac i žena mu Ane Šajatović-Badovinac sagradio kuću koja je imala dućan, kuglanu i gostionu. Oni su imaIi viziju razvoja Žumberka i odmah stupili u suradnju sa „Kmetijskom družbom“ iz Ljubljane. Bili su svjesni činjenice da je Žumberak izvorište zdravlja, zdrave hrane i ljekovitog bilja.Trgovac Marko pokrenuo je berbu ovog bilja i vrsnih čajeva koje je „ Kmetijska družba“ redovito i rado naručivala i otkupljivala. Originalni dokument o toj suradnji iz 1937. i podaci o toj obitelji mogu se vidjeti na sadašnjoj adresi ,Jurkovo selo 42. Glavna domaćica radionice Snježana Klanfar u suradnji sa sudionicima je pripremala neke od jela tradicionalne žumberačke kuhinje: ugorci na župu s tenfanim krumpirom, trence, žumberačko varivo,ocvirnjaču, hladetinu, kiselu repu s mesom, rogačnicu,…. i dr.

Flores-2-e1512069241632-300x400

Na radionici je također prikazan i moderniji pristup žumberačkoj kuhinji, koji je zadržao osnovu tradicije, a opet je prilagođen modernom dobu i čovjeku. Spomenuti ćemo neka jela koja su bila pripremljena i ponuđena za prezentaciju: pastrva u kuruznom brašnu, namazi od graha i čvaraka, povitice sa raznim pekmezima…. Moramo napomenuti da su radionici pripomogle dvije Žumberčanke, Danica Šintić-Tomić iz Sošica i Mare Marić iz  Žamarija. One su upotpunile jelovnik sa žgancima, pogačom i božićnjakom, nezaobilaznim dijelom žumberačke tradicionalne kuhinje. Zato, dobar tek i dobro došli u Žumberak!

Dragica Suljagić, Žumberčanka

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>