Održano jurjevsko proštenje u Stojdragi

2-11

Osim župljana stojdraške grkokatoličke župe na proslavi jurjeva na Žumberku okupili su se i hodočasnici iz samoborskih župa, ali i drugih župnih zajednica iz okruženja te u velikom broju planinari iz Hrvatske i Slovenije koji su se te nedjelje odlučili za misu u Stojdragi. Već tradicionalno na euharsitijskom slavlju okupili su se svećenici Žumberačkog vikarijata, Zagrebačke nadbiskupije i slovenske Novomeške škofije. Misno slavlje  je predvodio upravitelj samoborskog Pastoralnog centra praoca naše vjere Abrahama, prečasni Danijel Vranešić u suslavlju s domaćim župnikom, protojerejom stavroforom Milanom Vranešićem te nekolicinom hrvatskih i slovenskih svećenika. Propovijedao je katedralni župnik iz Križevaca prečasni Mihajlo Simonović.

Žumberački Uskoci: Tomica Rušnov, Nikica Car i Janko Jelenić, Stojdraga 29.4.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je markovski ophod oko crkve Svetog Jurja Velikomučenika uz blagoslov polja, voćnjaka i vinograda te oranica na sve četiri strane svijeta. U procesiji je nošen i lik Gospe velikog hrvatskog zavjeta kojim se na simbolični način ističe kako se ova godina među Hrvatima grkokatolicima slavi kao Godina obnove krsnog zavjeta. Slavlje Jurjeva nastavljeno je u zelenom okruženju, u proštenjarskom tonu i uz proljetnu žumberačku janjetinu.

13-9-750x400

Za sve zainteresirane bio je otvoren i Uskočki muzej,a koji je pored župnog dvora.

U rano poslijepodne u središtu Stojdrage redovnik, otac Ivica Radeljak, blagoslovio je novoizgrađeno malonogometno travnato igralište, a nakon blagoslova i izvođenja početnog udarca, teren je prepustio malim srčanim nogometašima kojima će ovo igralište puno značiti za sportske aktivnosti u mjestu i bližoj okolici. Nakon toga održan je i moleban u čast Presvetoj Bogorodici.

 19-3
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Održano jurjevsko proštenje u Stojdragi

  1. draga kaže:

    Lijepo proštenje koje je bilo dobro posjećeno,a bilo je i dosta susjeda iz Slovenije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>