Povijesna crtica (Pismo biskupa Strossmayera povodom smrti biskupa Hranilovića)

php-591x1024biskup Ilija i  fedmaršal Petar Hranilović

List biskupa Strossmayera vojskovođi Hraniloviću – Presvietli gospodine fedmaršale – Veleštovani prijatelju! Iz sve duše i iz svega srdca sažaljujem Vas zbog neizmjernog gubitka (…) Vašega rodjaka pokoj. biskupa Križevačkoga. Taj nemili gubitak u današnjih osobito okolnostih, duboko osjeća i crkva i naš narod; blaženi bo pokojnik bio je i crkvi svetoj i svetomu zvanju svome isto kako i domovini i narodu svomu iz svega srdca odan i privržen. Što se mene samoga tiče i ja sam u vrlom pokojniku izgubio riedka prijatelja i upravo brata, koj je svakom zgodom i prilikom obilno ljubav i privrženost svoju prema meni vršio Bog mu to stostruko naplatio! Ja pako nikada zaboraviti neću onu ljubav i dobrotu, kojom me je blaženi pokojnik Ilija u posliednje doba i u Rimu i u Rogatcu i u Belovaru upravo obsipao. Ja ću se za njega, dok živ budem, vruće Boga moliti, a po mojoj je naredbi bilo, da se je prekjučer, jučer i danas za pokojnika tako ovdje zvonilo i tako služba božja obavljala kao da je njegovo tielo ovd ležalo. Ja pokojnika nikada dosta oplakati neću, a mogu iskreno reći, da mi je ovo dana često na pamet palo: ah! Zar nebi bolje bilo, da si ti sieda – starina u svoj grob pošao, a da je taj mladi i snažni biskup još dugo i dugo na čest i korist i crkve i naroda našega djelovao. Ele, valja se božjoj volji i providnosti, koja osobite svoje svrhe ima podvrći. Sada je poglavito za to se vruće (…) uticati, da dobromu pokojniku dobroga nasliednika i zamjenika u ovo težko i opasno doba opredieli. Pozdravljam liepo milostivu Gospoju Vašu, a blagosivam milu dječicu Vašu i želim, da Vas Bog utješi i da Vas svake svoje milosti i sreće dionikom učini. Vaše Presvietlosti osobiti prijatelj i štovatelj. U Đjakovu 18. ožujka 1889.

Strossmayer biskup – Korespondencija Strossmayer, XI A-3, rukopis. J. J. Strossmayer uskočkom vojskovođi  Petru Hraniloviću iz Žumberka; 18. ožujak 1889.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>