Priča iz Vivodine o najuzornijoj seoskoj ženi

opg-vrbanek-3

Gospođa Melita sa svojom djecom i predstavnicom KUD-a Vivodina Anom Brajković

Najuzornija seoska žena mora biti stara između 25 i 65 godina, hrvatska državljanka, koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i-ili rukotvorine i-ili stvara umjetnička djela. U svojoj sredini mora biti poznata kao borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice, a koja do sada nije sudjelovala na nartjecanju za izbor najuzornije hrvatske seoske žene.

Tim projektom se želi pripomoći promociji vrijednosti i važnosti žene na selu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanju obitelji i kulturne baštine, ali i sudjelovanjem u obilježavanju Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava svake godine 15. listopada diljem svijeta. Prijave za izbor moraju sadržavati ime, prezime, adresu i broj telefona, datum i godinu rođenja, bračno stanje, zanimanje te kratak životopis. Na izboru je sudjelovalo 20 kandidatkinja iz 15 županija, a zahvaljujući prošlogodišnjoj pobjednici Renati Bedeković iz Jakuševca ovogodišnji domaćin natjecanja bio je upravo Grad Zagreb.

hrvatska_zena_0

Izbor se provodi pod pokroviteljstvo hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, koja za pobjednicu osigurava put u Bruxelles i posjet europskim institucijama. Na samom izboru gospođa Petir je rekla svim natjecateljicama: »Prije nego što proglasimo pobjednicu, želim vam reći da ste za mene sve pobjednice, jer se svakodnevno suočavate s mnogim izazovima i da iz njih niste izašle kao pobjednice ne biste bile tako uspješne i ne bi danas bile ovdje. Žiri na čelu s predsjednikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Savjetodavne službe Hrvatske, za najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2018. godinu izabrao Melitu Vrbanek iz Vivodine. No tko je gospođa Vrbanek? Melita Vrbanek je udana žena, majka troje djece koja je posao u MORH-u zamijenila poljoprivredom. Nositeljica je OPG-a koji se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a u sektoru ekološke proizvodnje ovčarstvom, uzgojem žitarica, heljde i buča golica. Posjeduje dva konja za rekreativno jahanje i vlastitu razonodu. Zajedno sa suprugom obrađuje 45 hektara poljoprivredne površine. I na kraju kako kaže sama gospođa Melita: »Kada sam vidjela sve kandidatkinje i njihove štandove shvatila sam koliko je svaka seoska žena ponaosob jaka i bitna za svoju obitelj i kraj koji predstavlja. I pobijedivši na izboru, imala sam dojam da sam samo prva među jednakima.

Drago mi je da postoji Udruga uzorne hrvatske seoske žene na čelu sa gospođom Katicom Jerleković koja predano prati i pomaže ženama na selu da budu još jače i prepoznatljive u društvu. Zahvaljujem se Savjetodavnoj službi grada Ozlja što me je potaknula da se prijavim na izbor, svojoj obitelji zbog koje sam to što jesam, organizatorima, domaćinu, pokroviteljima i svim dragim ljudima koji su mi čestitali, a ponajviše mojim Vivodincima. Najveću zahvalu upućujem dragom Bogu koji mi je pokazao svoju slavu mnogo puta, pa tako i sada. Kao i do sadau životu, držat ću se mudrosti svoje bake: »U zlu se ne ponizi, a u dobru se ne uzvisi«. Zahvaljujući gospođi Meliti Vrbanek, izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu 2019. godine, održat će se u Karlovačkoj županiji. (Žumberčan br. 34)

Autor: Monika Šalinger

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>