Priča o obitelji Vuković iz Dančulovića

v3

Gospodin Branko Vuković je Žumberčan iz sela Dančulovići (župa Kašt). Kao dijete je živio u velikoj obitelji sa devetero djece: četiri brata, četiri sestre i jedno nažalost preminulo dijete. Branko se snašao u životu te je odmah po završetku 8. razreda otišao u Sloveniju, gdje se zaposlio u tadašnjoj firmi IMV. Ubrzo uspijeva dobiti posao u tvornici lijekova »Krka« u Novom Mestu te završava Krkinu školu i ostaje na tom radnom mjestu do mirovine.

v4

Ulaskom u mirovinu, prije četiri godine, vratio se živjeti u svoje Dančuloviće te u međuvremenu upoznaje svoju današnju partnericu Jadranku. Iako je posla na imanju bilo napretek, gledao je gospodin Branko i staru kuću preko puta koju je nekada kupila njegova sestra. Kuća, stara i ruševna, polako je ostajala bez prozora i bez zaštite od vremenskih nepogoda. Sve to potaknulo je gospodina Branka, da barem zamijeni prozore, kako se kuća ne bi u potpunosti uništila. No, zamjenom prozora nije mogao ni sanjati da će danas imati tako prelijepu i uređenu staru seosku kuću. Kad je uređenje počelo, više nije bilo povratka i počeli su pravi građevinski radovi.

v1

Kuća se uređivala iznutra, ali i izvana. Tako je došao na ideju iznajmljivanja kuće za turiste. Danas kuća ima uređenu spavaću sobu s bračnim krevetom, dnevnu sobu u kojoj se razvlači sjedežna garnitura te ima još jedan pomični ležaj, tako da ukupno može primiti petero ljudi. Tu se nalazi i novouređena kupaonica i kuhinja. U kući se nalazi i krušna peć te puno drugih starinskih detalja, koji stvaraju poseban ugođaj. Izvan kuće se nalazi prekrasan novouređeni ganjak, pečenjara za roštilj i peku, vanjski prostor za sjedenje te neprocjenjiv pogled na brda i prekrasnu žumberačku prirodu. Branko i Jadranka svojim gostima nude i mogućnost naruđbe pečenog janjca, odojka te jela ispod peke. Kuća ima tri zvijezdice i radosno čeka na svoje goste, kojih je sve više i više.

v2

Nedavno je na ulazu u selo Dančulovići postavljena i reklama za kuću »Jadricu«. Planovi za budućnost su iznajmljivanje kuće domaćim i stranim turistima te konstantno ulaganje u nju. Vjerujemo da će gostiju biti i napretek jer je tako dobrim domaćinima teško odoliti. No, odakle ideja za naziv kuće za odmor? Kako kaže gospodin Branko, ova kuća ima svoju najvrjedniju gazdaricu, moju Jadricu. (Autor: Monika Šalinger, Žumberčan br. 34 )

v6

v5

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Priča o obitelji Vuković iz Dančulovića

  1. sonja kaže:

    Zanimljiva priča,a bilo bi dobro kad bi bilo više ovakvih objekata i obitelji u našem Žumberku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>