Pripremite čizmice – stiže Sveti Nikola

Svetom Nikoli se posebno raduju djeca na sutrašnji dan i tada u čizmice dobivaju razne poklone (bonbone, kolače, igračke …). U Žumberku je najčešće muško ime Nikola (Niko ili Nikica) i stoga njima svima neka je sretan sutrašnji imendan, a također i svima Nikolinama (Ninama). Znali su u Žumberku reći – ima lijepo ime Niko, a nekad bi se pojedini nadimci davali: Nikura, Nikoletina, Nikurata, Mika… koji su dolazili od imena Nikola. U Žumberku postoji na više mjesta crkve sa imenom svetog Nikole: Badovinci, Osunja i Podžumberak. Prve dvije crkve su grkokatoličke, a u Podžumberku je rimokatolička. Uskoci su nekad ratovali na moru i bili vezani za more, a sv. Nikola je zaštitnik mornara.
U Bariju je svetište sv. Nikole biskupa čudotvorca, a rođen je u Patari Mala Azija i to u 3 stoljeću. Sveti Nikola je zaštitnik: djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, ribara i putnika.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>