Proslava 175 godina Matice hrvatske i Skupština Ogranka Matice hrvatske u Jaski

03 bozicni koncert Hote o ljudi sim - sijecanj 2017.Proslava 175 godina Matice hrvatske i skupštinu Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom je u petak, 24. veljače 2017. od 19:30 sati –  Glazbena škola Jastrebarsko, Zrinskih i Frankopana 13, Jastrebarsko.

Matica hrvatska utemeljena je 10. veljače 1842. godine pod nazivom Matica ilirska, sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova te jedan od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. Prvi pjedsjednik Matice bio je grof Janko Drašković, istaknuti političar i najstariji član hrvatskog narodnog preporoda, a naziv je promijenjen u Matica hrvatska1874. Prvo Matičino izdanje bio je Gundulićev Osman 1844, a to se i danas smatra pravim kulturnim i političkim pothvatom. Od 1971. do 1990. rad Matice hrvatske je zabranjen. Danas u Hrvatskoj i u svijetu djeluje više od stotinu ogranaka Matice hrvatske koji su zbog svoje bogate kulturne djelatnosti u svojim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života.

Matica hrvatska u Jastrebarskom djelovala je već u drugoj polovici 19. stoljeća, kada su njezini istaknuti članovi bili”otac domovine” Ante Starčević i njegov nećak David Starčević. Početkom sedamdesetih, za vrijeme Hrvatskog proljeća, ponovo je obnovljen rad Matice u Jastrebarskom. Član jaskanske Matice tada je bio i slavni slikar i scenograf Ljubo Babić.Nodjelovanje Matice ubrzo je zabranjeno. Dvadeset godina kasnije, uspostavom hrvatske države, ponovo se pokreće rad Matice u Jastrebarskom, ali tada počinje rat i sve ponovo zamire…

01 izlet u Osijek i Djakovo - listopad 2016.Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom obnovljen je 19. studenog 2010. i od tada kontinuirano djeluje na promicanju narodnog i kulturnog identiteta hrvatskoga naroda na svim područjima umjetničkoga, znanstvenoga i duhovnoga stvaralaštva te baštine grada Jastrebarskog, jaskanskog kraja i šire. Jaskanski ogranak do sada je organizirao brojna događanja na području jaskanskog kraja, Zagrebačke županije i Zagreba, izdao osam vrijednih knjiga te obnovio djelovanje Gradskog pjevačkog društva “Javor” čiji korijeni sežu u daleku 1875.

02 gostovanje Hvarskog puckog kazalista - studeni 2016.Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom svojim djelovanjem obuhvaća prvenstveno područje Grada Jastrebarskog te okolnih općina – Klinča Sela, Krašić, Pisarovina i Žumberak. Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom od 2010. je Klementina Škrabe, a Predsjedništvo još čine potpredsjednik Želimir Hrković, tajnik Stjepan Volarić, blagajnica Vesna Tadić te članovi Josip Falica, Zvonimir Kufrin i Nino Škrabe.

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>