Replika Gospe hrvatskog zavjeta trajno u Žumberačkom vikarijatu

HRVATI-GRKOKATOLICIU godini obnove Krsnog zavjeta kao poticaj na duhovnu obnovu istaknut je lik Bogorodice moliteljice u bizantskom stilu. Najstariji je to prikaz Božje Majke u hrvatskom narodu a potječe iz bazilike u mjestu Biskupija kod Knina. Prve replike ovog lika izrađene su povodom proslave XIII. stoljeća kršćanstva među Hrvatima još 1977. godine, a lik je tada donesen i u hrvatsku grkokatoličku Križevačku biskupiju tj. u Žumberački vikarijat. No nakon proslave u Križevcima lik Gospe krsnog zavjeta vraćen je u Solin gdje se i danas nalazi. Tijekom proteklih desetljeća replika je napravljena i za nacionalno svetište u Mariji Bistrici a svetinja se nalazi u bistričkoj crkvi na lijevom zidu te se vjernici mogu pred likom moliti. Jedna replika se također nalazi i u vojnom Ordinarijatu jer je cijela vojna biskupija posvećena upravo Gospi velikog hrvatskog krsnog zavjeta. U ovoj 2018. godini kada Hrvati grkokatolici, potomci slavnih uskoka, slave godinu obnove Krsnog zavjeta i na poseban način obnavljaju svoju povezanost sa hrvatskim Marijanskim prasvetištem u Solinu izrađena je nova replika Gospe krsnog zavjeta koja će trajno ostati u Žumberačkom vikarijatu. Za pastoralne potrebe tj. procesije izrađena je i prijenosna nosiljka. Lik Bogorodice moliteljice biti će svečano blagoslovljen u najstarijem hrvatskom Bogorodičinom svetištu u Solinu u subotu 14. travnja 2018. a zatim će obići župe Žumberačkog i Katedralnog dekanata. Pred likom Gospe krsnog zavjeta će u nedjelju 26. kolovoza 2018. godine na središnjoj proslavi u Gabrovici (Žumberak) biti svečano obnovljen krsni zavjet.

Mnoštvo-naroda-uz-lik-Gospe-hrvatskog-zavjeta-u-grkokatolickoj-katedrali-Presvete-Trojice-u-Krizevcima-1977.-godine-300x202Svećenici već sada potiču sve vjernike da se s vjerom i pouzdanjem u molitvi obrate Gospi krsnog zavjeta da nam podari sve ono što nam je najpotrebnije; zdravlje, mir, duševnu radost, materijalni napredak i svekoliko blagostanje našeg naroda. Budimo čvrsti u vjeri i znajmo: neće Majka ostaviti neuslišan vapaj svoje dječice. Mnoštvo naroda bilo je uz lik Gospe hrvatskog zavjeta u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima 1977. godine.

Izvor: zumberacki.vikarijat.com

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>