Selo iz pećanskog kraja- Vranjak Žumberački

FB_IMG_1539422188540

Selo Vranjak obuhvaća tri zaselka: Stakiće, Požare i Štrbce. Do 1990. god.  selo se iskazuje po imenom Vranjak, a kasnije i danas se zove Vranjak Žumberački.  U  mjestopisu iz  1835.  stoji da je to selo sa 4 grkosjedinjene kuće i 37 stanovnika. God. 1948. selo ima  54 stanovnika, a po zadnjem popisu svega 3 stanovnika. Selo spada pod gkt. župu Pećno i općinu Krašić. U Stakićima je rođen 1892. dobrotvor Danijel Stakić,a koji je kao mladić otišao u Cleveland. Obitelj Štrbac dale je više znamenitih osoba i ovdje spominjemo ing. agronomije Petra  Štrbca rođ. 1923 i viteza Stjepana Štrbca  koji je bio banski savjetnik u Zagrebu 1907.god.

Vranjački-sVranjački vodopad za sušnih ljeta posve presuši, dok zimi sliči na kristalnobijelu kosu brdske vile. U pisanim izvorima nemoguće je naći visinu Vranjačkog vodopada, no otprilike je visok 15-ak metara, koliko i njegov sjeverniji susjed, vodopad Brisalo. Podno vodopada je  otvor omanje Vranjačke špilje. Kanjon Slapnice je  zaštićeni krajolik 10 km dugačke doline koja se proteže od podnožja glavnog žumberačkog hrpta podno Gornje Vasi do Medven Drage, gdje je ušće Slapnice u riječicu Kupčinu.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Selo iz pećanskog kraja- Vranjak Žumberački

  1. draga kaže:

    Naš pećanski kraj pust,a i većina Žumberka zbog loše gospodarske politike koja se vodi već 70 godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>