Selo Žumberak (Podžumberak)

mdž

Selo Žumberak ili po domaći rečeno –  Podžumberak nalazi se 5 km udaljeno od općinskog sjedište u Kostanjevcu. Ovo selo spada pod MO Kupčinu Žumberčku i u u sastavu je općine Žumberak. Po zadnjem popisu iz 2011. god. u selu živi 6 stanovnika,a u mjestopisu iz 1835. god. piše  da je tu Sichelburg razrušeni grad na stijeni u Uskočkim brdima, sa 3 kuće i 18 katoličkih stanovnika i jednom katoličkom župnom crkvom. Ova je crkva sagrađena 1645., a obnovljena 1821. Prezime u selu je Bernardić, a po popisu stanovništva iz 1948. god. bilo je 59 stanovnika.
sž

Kod sela se nalazi rkt. župna crkva sv. Nikole biskupa koja je izgrađena u XVI. stoljeću,a pod ovu župu su nekada spadala sva sela i kaljske župe. Kod crkve je i pil (stup srama) i u blizini su ostaci novog grada Žumberka. Prošli mjesec u Gradskom muzeju u Karlovcu bila je izložba o bogatim arheološkim nalazima iz crkve sv. Nikole u Podžumberku.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>