Sjećanje na doktora Medvena

In memoriam – Mr. sci. Milivoj Medven, dr. vet. med. (Medven Draga, 6.7.1931.–Zagreb, 14.9. 2017.)
DSCN5440od lijeva: Josip Šintić, gospođa Bonnie Martines iz Californije (unuka Pavla Gvozdanovića) i   Milivoj Medven; god. 2012.

Nakon duže bolesti, one bolesti koja je danas nažalost  sve češća, koja čovjeku pomalo oduzima njegova sjećanja, pamćenje, prepoznavanje preminuo je poznati i ugledni Žumberčan doktor Milivoj Medven. Djetinjstvo je proveo u Medven Dragi, a u Zagrebu je završio Veterinarski fakultet, a kao veterinar radio je dosta vremena i u Žumberku. Godine 1995. M. Medven i sin Hrvoje, koji se pokazao vrlo spretnim za niz građevinskih i drvodjelskih radova, obnoviše svoj mlin u Čunkovoj Dragi, te od zgrade bivše štale izgradiše ugostiteljski objekt s luksuznim apartmanom i velikom blagovaonicom. Medveni su između dva svjetska rata pružali ugostiteljske usluge, a najčešći gosti su im bili Švicarci, obitelj švicarskog konzula u Zagrebu, koje je Medven Draga podsjećala na njihovu dolinu u Švicarskoj, pa su rado i često dolazili i boravili kod Medvenovih. Možemo to smatrati začetkom boravišnog turizma u Žumberku. Nakon što su Medveni uredili svoj ugostiteljski objekt u Čunkovoj Dragi, otvorenje ugostiteljskog objekta je započelo održavanjem Okruglog stola ED Žumberak, na temu zaštite žumberačke prirode, uz sudjelovanjebrojnih uglednika i prirodoslovnih znanstvenika, među kojima je bio i akademik Sergej Forenbacher. Na okruglom stolu je zaključeno da Žumberak i Samoborsko gorje treba zaštiti kategorijom park prirode, što je Hrvatski državni sabor izglasao već 28. svibnja 1999.

IMG_20171214_233201(2)Milivoj i njegov prijatelj Mirko u akciji

Dugi niz godina, nakon odlaska u mirovinu, g. Milivoj Medven je provodio vrijeme radeći sve poljodjelske poslove u Medven Dragi, u svojoj, kako bi rekao Ksaver Šandor Đalski, «kuriji nobilitaris», tj. Kuriji Medven. A obitelj je živjela u stanu na Tuškancu, ali i dolazila za vikend u Medven i Čunkovu Dragu. Bio je član Ekološkog društva Žumberak, više mandata potpredsjednik, sudjelovao je u eko- akciji, kada smo čistili korito Kupčine od Strmca Pribičkog do sela Stupe. Da bi mlin u Čunkovoj Dragi mogao raditi, M. Medven , je morao čistiti korito Kupčine od naplavina. Za taj posao je koristio mali sklopivi čamac.

IMG_3426Kurija u Medven Dragi

Raspravljajući na sastancima UO EDŽ na temu čišćenja žumberačke prirode-okoliša, zaključili smo 2002. g. da krenemo u akciju čišćenja obala potoka i korita, a tijekom godina smo nastavili uklanjati divlja odlagališta.

IMG_3518

IMG_20171212_154524Njegovanje obiteljske i žumberačke tradicije i ponos na davne pretke, bili su inherentni g. Medvenu. Na svaki je način želio održati gospodarstvo živim. Obrađivao je vinograde dok god je uspijevao angažirati ljude za pripomoć, kupio šljive, kruške i pekao finu rakiju, obrađivao polja, skupljao jabuke i pravio vinski ocat (kvasinu), kupio orahe, a u mlinu je mleo domaće sorte kukuruza. Brojne skupine planinara stalno su ga posjećivale, te kupovale njegove proizvode. Moje društvo i prijatelji često smo svraćali našem prijatelju Milivoju Medvenu.

Registrirao je i «Seoski turizam MEDVEN», ali dakako, nije imao dovoljno radnih «kapaciteta», jer kćer Željka (mr. sci.) niti sin Hrvoje nisu bili voljni živjeti u kuriji i/ili mlinu. Inače, Kurija Medven je zaštićena kao kulturno dobro i jedinstvena je stambeno-gospodarsko imanje, koje je sagradio Anton Medven 1868.g. te će iduće godine Kurija obilježiti svoju 150. godišnjicu.

IMG_3559O precima Milivoja Medvena u Urbaru grada Ozlja od g. 1642. piše: «Medvene, plemiće jednoselce (unius sessiones), naseliše još Frankopani početkom XVI. stoljeća. Godine 1568. bio je Ivan Medven špan na novom dvoru gospodskom u Pribićih, a g. 1572. dvorski grada Ozlja. Pošto g. 1641. izgorješe ne samo zgrade, već i sve stare povelje, potvrdi im stare pravice knez Petar Zrinski ovim listom: Mi grof Petar, vikovični gospodin od Zrinja, ……….da sluga naš nastanjen u Slapnici Ivan Medven skupa svoimi brati: Mihaljem, Jurjem i Petrom, dajući nam napravo, da su im hiže i vse stanja ognjem pogorila od zla čovika……………..a to v Slapnici dva fertalja zemlje, a v Grmači frtalj jedan pod šume Vugrskoga broja dukat sto i peteset…………………………. Da oni nas u napridak, z oružjem vrlo služe, i ako bi se u koju drugu našu službu uzpotribovali, a za našu plaču, da se neimaju uzkratiti. I na to im dasmo ovo naše pismo rukom našom potpisano i navadnim pečatom potrjeno. Dano u grdu našem Ozlju, na dvadeset i drugi oktobra, leta jezero šest sto četrdeset prvoga (1641.)»
Grof Z. Petar v.r

IMG_3589Milivojev mlin u Čunkovoj Dragi

Zadnje dvije godine života g. Milivoj Medven je proveo u Domu Severović u Novakima Bistranskim, ispod sjeverozapadnih obronaka Medvednice, koji vodi gđa. Gordana Severović, supruga Žumberčana, građevinskog poduzetnika, graditelja Doma, podrijetlom iz Stojdrage. Često sam posjećivao g. Medvena u prvoj godini njegova boravka u Domu, dok mu još «dr. Alzheimer» nije oduzeo previše od pamćenja, a i od prepoznavanja. Donosio sam mu vijesti iz Žumberka, poneku publikaciju te preslike Žumberačkog urbara iz 1656. koji je s velikim interesom pregledavao, a također smo u šali konstatirali da nas dva u Domu Severović «povezujemo» Žumberak na liniji Stojdraga – Gornja Vas – Medven Draga. Od g. Milivoja Medvena oprostili smo se 15. IX. 2017. na krematoriju Mirogoja, a potom za par dana i domaći na groblju uz crkvu Majke Božje Dolske, gdje Medveni imaju grobnicu. Ostati će nam svima u sjećanju kao veliki ljubitelj Žumberka i njegove prirode, osobito Kupčine i Slapnice, te žumberačke tradicije! Počivao u miru Božjem!

pripremio: Josip Šintić Zlatko, prof.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

4 Odgovora na Sjećanje na doktora Medvena

 1. Josip kaže:

  Mala dopuna teksta. U sjenici-paviljonu koji još uvijek stoji kraj Kurije Medven, a prikazana je slikom u gornjem tekstu, ugoščen je naš Stipica Radić, vjerojatno 1927. godine, kada je posjetio Krašić i Žumberak. G. Milivoj Medven obračao s stranci HSS da financijski podupre obnovu paviljona-sjenice, međutim predstavnici stranke kojima se obratio nisu pokazali interes za obnovu! Obnovljen paviljon-sjenica bio bi mala turistička atrakcija, a vjerujem da još uvijek postoje izgledi da bude uređen.

 2. boris kaže:

  Vrlo opširan i lijep tekst o čovjeku koji je bio izuzetno vrijedna osoba,a k tome i veliki znalac Žumberka.

 3. nikolina kaže:

  Šteta što nakon Medvenove smrti objekat stoji poluprazan,a na lijepom je mjestu i ima tradiciju.

 4. Darko kaže:

  Danas, 28.1.2018. supruga i ja vraćali smo se nakon uspona na Svetu Geru i usput stali kod Medvenovog mlina u Čunkovoj Dragi. Tu smo se prisjetili divnih trenutaka koje smo pred desetak godina proveli kao gosti g. Milivoja Medvena na tom prekrasnom mjestu. G. Medven nam je bio krasan domaćin koji nas je brižno i ljubazno smjestio u tek uređeni apartman. Pričao nam je o ljepotama Žumberka i zahvaljujući njemu smo postali redoviti posjetitelji mnogih jedinstvenih lokaliteta u široj okolici i na neki način zaljubljenici u Žumberak.
  Žalosni smo što je umro. Ostati će u našim mislima i sjećanjima kao jedna posebna i divna osoba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>