Sjećanje na krušnu peć

FB_IMG_1544428412959

Koliko je samo kruha i pogača ispekla, koliko puta je mati na roguljama izvadila crni lonac cijelih krumpjera i tavu dinstanog kiselog zelja. Počela se ložiti u kasnu jesen, a prestala u proljeće, panjevi su tinjali cijelu noć. Na njoj se sušila kukuruza za prve žgance, orasi za orašnicu, jabuke i kruške,  grijala se dječja odjeća i obuća za put u školu. Poslije sanjkanja i grudanja sušili smo odjeću, ali nismo smjeli naglo grijati ruke da nam ne  ” zađe za nokte . Na peći se mogu dobro ugrijati leđa, za zapećke smo se otimali, često i sa mačkama.

FB_IMG_1544428432668

Vani ciča zima, a na peći plenati tanjur sa ocvirkima, malo kuhanog zašiška,  politra ili kriglić . Tko god uđe u kuću, ravno prema peći, širokog osmjeha i topline u duši: još imate  krušnu peć ??? Naravno da imamo, i ostati će pričati svoju priču o toplini doma … (Zdenka Kranjčec)

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Sjećanje na krušnu peć

  1. nada kaže:

    Krušna peć u Žumberku je uvijek bila mjesto radosti, dječjih igara, pričanja i obiteljskog blagoslova. Kruh iz krušne peći je bio najbolji,a još i danas se sjećam njegovog mirisa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>