Žumberačka Slapnica i njezini mlinovi

Kanjon rijeke Slapnice rezervat je nataknute prirode i u svom poriječju krije nekoliko lijepih manjih i većih slapova te nekoliko vodenica(mlinova).Na gornjoj je slici je slap Brisalo, a koji je biser ljepote Žumberaka.

Draganov mlin

Kao došljak iz Bučke,Slovenija, Petar Dragan mljeo je u Đurićevom mlinu negdje oko 1870. god.Kasnije je sagradio svoj mlin na ušću potoka Kalovke u Slapnicu.Mlin je u vrlo dobrom stanju te ima drveni nadlijevni vodenički kotač koji pokreće dva mlinska kamena.

 Jedan se koristi za pšenicu, a drugi za kukuruz.Gospođa Nada Mauzer rođ. Dragan , sadašnja vlasnica mlina ponosna je na svoju vodenicu.

Đurićev mlin

Odmah nizvodno od Draganovog mlina kanjon Slapnice se sužava i voda se prelijeva preko nekoliko kaskada. Ta koncetracija pada vode bila je korištena za dovod  do Đurićevog mlina.Odvojak vode bio je jedinstveno načinjen. Uklesan je u stijenu na desnoj obali Slapnice i dovodio je vodu na tri vodenička kotača.U ruševinama mlina vide se ostaci mlinskih kamenova.Mlin je bio osebujne ljepote. Bila su četiri vlasnika ovog mlina koji su mjenjali u tjednim smjenama.Na jednom kamenu mljeli su Pero Bastašić  i Pero Romanović, a na drugom kamenu Dane Mirković i Dane Bastašić. Mlin je bio u funkciji do 1961. godine.

Vučinićev mlin

U kanjonu Slapnice, na pola puta između ribičkog doma i slapa Brisalo,nailazi se na proširenje kanjona. Tu se nalaze ostaci mlina,a koji je imao više vlasnika. Zadnji vlasnik je bio Miloš Vučinić i  danas su ostale  samo ruševine od ove vodenice.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>