Stara uskočka sela u Žumberku

IMG_20170429_153334Mjesto gdje se nalazilo selo Martinovići

Jedna od sačuvanih predaja u narodu na području Grabra govori o nekadašnjem uskočkom selu Zapolje koje se nalazilo između sadašnjih sela Golubići i Raići.  Danas je mjesto zaraslo u šumu i tek neki znaju doći do nekadašnjeg sela, zanimljivo je da se od starine izvori pokraj nekadašnjeg sela Zapolje nazivaju Vranešićka. Inače prezime Vranešić nalazimo u selu Dragoševci u zap. Žumberku. Na glavnoj cesti između današnjih sela Brezovca i Pavlanaca  također je postojalo uskočko selo koje se nazivalo Martinovići. Kuće tj. ostaci objekata postojali su još u 20. st. Na području Mrzlog Polja nalazilo se jedno staro uskočko selo Babići. U 16. stoljeću u spominje se u popisu kapetana Lenkovića  žumberački Uskok Raša Babić. Moguće je da su Babići kasnije iselili iz Žumberka. Od starine se govorilo das u Bastašići živjeli u Mrzlom Polju,a koji su se kasnije preseli na Drašći Vrh. Zadruga Bastašić imala je zemljišta u nekadašnjem selu Babići kod Mrzlog Polja. U šumi Kremenjak (između Mrzlog Polja i Pećnog) nalaze se ostaci starog grada.

IMG_20170429_102121

Povijest bilježi da se u blizini sela Čučića nalazila kapela sv. Nikole. Prema predaji ta crkvica bila je jedna od prvih koji su podigli Uskoci po doseljenju u Žumberak 1530.godine. Oko kapela nalazilo se i uskočko groblje. Kako se kapela urušila od starosti mjesto se označilo križem.

Izvor: Žumberački krijes 2017.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>