Stiže sveti Nikola!

thSvetom Nikoli se posebno raduju djeca na sutrašnji dan i tada u čizmice dobivaju razne poklone (bonbone, kolače, igračke,…). U Žumberku je najčešće muško ime Nikola (Niko ili Nikica) i stoga njima svima neka je sretan sutrašnji imendan, a također i svima Nikolinama. Znali su u Žumberku reći – IMA LIJEPO IME NIKO, a nekad bi se pojedini nadimci davali npr.Nikura, Nikoletina, Nikurata… koji su dolazili od imena Nikola.

U  našem predivnom Žumberku postoji na više mjesta crkve sa imenom svetog Nikole: Badovinci, Osunja i Podžumberak. Prve dvije crkve su grkokatoličke, a u Podžumberku je rimokatolička. Uskoci su nekad ratovali na moru i bili vezani za more , a sv. Nikola je zaštitnik mornara.

anU Bariju je svetište sv. Nikole biskupa čudotvorca,a rođen je u Patari Mala Azija i to u 3. stoljeću. Sveti Nikola je zaštitnik: djece,pomoraca, djevojaka, siromaha, ribara i putnika.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Stiže sveti Nikola!

  1. draga kaže:

    Hoće li do idućeg sv. Nikole biti ljepše i bolje u našem Žumberki,te u našoj Hrvatskoj!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>