Tadija Smičiklas o senjskim Uskocima

senj2Budući da  se u ratu Španjolske i Savoje i republike mletačka umiešala, zaplovilo je neprijateljsko španjolsko brodovlje jadranskim morem. Namjestnik španjolski radio u Dalmaciji i uzpirivao nezadovoljstvo proti Veneciji, nebi li gradove i otoke dalmatinske s Napuljom spojio,ali nije uspio. Bezuspješno ratovanje napokon umorilo sve ratujuće stranke tako, da su svi poželili doći već jednom do mira. Prvi je stao posredovati papa rimski, a podprla ga je Francezka. Počelo se ozbiljno dogovarati o miru u Parizu,a svršilo se u Madridu 26.9. 1617.

rts

Uskoci imali su za uviek ostaviti Senj i Primorje,a u grad imala doći njemačka posada. Poimence imalo se naznačiti upravo, koji su Uskoci imali poći, to su istaknuli Mlečani, jer im je netom uskoči vojvoda Jakob Ferletić oteo lađu s sedamnaest topova i zaplienio na njoj do četrdeset hiljada dukata.  Mlečani su iskali,a de se najstrašnije za nje uskoci smrću kazne,ali im se odgvorilo da su se ti ljudi u posljednjem ratu osobito odlikovali. .

senj 037Uskoci se nesmiju naseliti deset milja od primorja, njihove ladice spališe povjerenici mira. Uskoci se uzmaknu prema Otočcu,a jedan manji dio svojoj braći u Žumberak.

tsk Ovaj rat satro je istina jaki bedem hrvatske obrane na jadranskom moru i ostavio u ruševinah solare i znatnija mjesta primorska,ali nije niti Venecija izvojištio niti pedlja zemlje, niti pravo, da bude jedina gospodarica jadranskog mora. Dvanaest milijuna dukata potrošila je republika u ovom ratu,a kako reče suvremenik senator mletački “još bi toliko dala,a da nije nikada u ovo gniezdo uskočko utaknula ruke” jer se znamenito porušio ugled Venecije kod susjednih narroda i odkrio sve slabosti strašne do sada republike. Mala šaka našeg naroda zadala je te grozne udarce na moru onoj premoćnoj vlasti, koja se je s velikim vlastmi otimala za prvenstvo u sredozemnom moru, a Hrvatskoj izmorenoj ostaše ipak samo rane s gubitkom plemenite krvi.

Izvor: Poviest Hrvatska, napisao Tade Smičiklas, 1879.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Tadija Smičiklas o senjskim Uskocima

  1. jasna kaže:

    Tvrđava Nehaj je prekrasno uređena lani sam je posjetila,a lijepo je na više mjesta pročitati gdje spominje Žumberak…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>