Tisovac Žumberački

tisovacSelo Tisovac nalazi se u istočnom dijelu Žumberka,a koje spada pod grad Samobor. Tisovac spada pod MO Žumberak-Budinjak i gkt. župu sv. Petra i Pavla iz Mrzlog Polja. Ovaj dio Žumberka nema modernu cestu i vodovod iako je dio grada Samobora. Tisovac je udaljen oko 3 km od Budinjaka. Po mjestopisu iz 1835. godine stoji da je to selo s 9 kuća i 107 grkosjedinjenih stanovnika.

delivuk-215x300U selu je plemenita obitelj Delivuk. Selo je imalo 1900. 285 stanovnika,a tada su pod Tisovac spadali: Šimraki, Delivuki i Koretići. Na idućem popisu stanovništva iz  1910. Tisovac ima 115 stanovnika, a Šimraki 96. Po zadnjem popisu u selu žive dva stanovnika. Prezimena u selu su Kovačević i Vuković. Ovo selo je slavne uskočke prošlosti i predivne prirode. Iz ovog sela je – knez Radula Daja Vuković koji je neustrašivo vodio Uskoke u ratovima protiv Turaka i bio jedan od glavnih vojskovođa u junačkoj kršćanskoj pobjedi kod Siska 1593. Knez Vuković tada je  predvodio 400 Žumberačkih Uskoka (oko 50 poginulo ih kod zauzimanja mosta) i mnogi novokomponirani povjesničari prešućuju ovaj važni detalj. Selo ima svoje vrelo, groblje i nekad je imalo 13 kućnih brojeva.

Scan81zv

Iz Tisovca potječe i  hrvatski branitelj Zdravko Vukovića, a koji je poginuo 1991. u Vukovaru. Ovaj mladiće rođen je  07.09.1967., a poginuo u obrani Vukovara 01.11.1991. i to kao pripadnik 204. Vukovarske brigade. Sahranjen je na groblju Mirogoj i uspomenu na njega čuvaju njegovi najbliži (sestre i brat), te suborci. Pokojnikovi roditelji su otac Nikola i majka Marija rođena Smičiklas, a koja je iz mjesta Sopote (župa Sošice).

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Tisovac Žumberački

  1. dragica kaže:

    Nekad brojno selo dana je nažalost prazno,ali ljeti i vikendom oživi kad dođu iseljeni mještani iz Samobora i Zagreba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>