U Grabru proslavljen blagdan Rođenja svetog Ivana Krstitelja

 Ivanja-u-Grabru-2017U nedjelju 25. lipnja 2017. u žumberačkom naselju Grabar svečanom svetom liturgijoom proslavljen je blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja – nebeskog zaštitnika grabarske župe. Svetu liturgiju slavila su petorica svećenika istočnog i zapadnog obreda a mnogobrojnim vjernicima propovijedao je duhovnik Žumberačkog grkokatoličkog sjemeništa iz Zagreba o. Ivica Radeljak. U svojoj homiliji o. Ivica osvrnuo se na dar djeteta. ” Slušajući današnje evanđelje koje nam govori o događajima vezanim za rođenje sv. Ivana Krstitelja kao da smo potaknuti razmišljati o zahvalnosti Bogu za dar svakog djeteta. Roditelji sv. Ivana Krstitelja, svećenik Zaharija i njegova žena Elizabeta nisu dugo mogli imati djece, ali Bog ih je nagradio u njihovim poodmaklim godinama. Unatoč činjenici dugotrajnog života bez djeteta ostali su Bogu vjerni. Nikada nisu gubili nadu, i konačno su po Božjem promislu primili dijete koje će postati Preteča Gospoda Isusa Krista.

Grabar-2017-300x225U ovoj godini koju slavimo kao Godinu obitelji želimo Bogu u molitvi zahvaliti za svu djecu, želimo zahvaliti za njihovo zdravlje i napredak. I ova dječica okupljena uz vas dragi roditelji u svima nama dragoj grabarskoj crkvi danas uče kako Bogu kroz molitvu zahvaljivati. Lijepo je danas u Grabru vidjeti punu crkvu ljudi i obitelji okupljene u molitvi i zajedništvu.

1040537_468229633271385_512444396_oI dok danas slavimo blagdan sv. Ivana Krstitelja i Godinu obitelji, na današnji dan na osobiti način molimo i za našu Domovinu Hrvatsku koja slavi svoj rođendan. Neka naše obitelji i našu Domovinu prati s nebeskim blagoslovom sv. Ivan Krstitelj kojemu su naši predci na ovoj uzvisini u davna vremena podigli hram” – zaključio je propovjednik. Po završetku liturgijskog slavlja mnogobrojni vjernici koji su se povodom Ivanja okupili u Grabru obišli su grobove svojih pokojnika, a druženje je nastavljeno uz proštenjarski ugođaj. U poslijepodnevnim satima ispred špilje Bogorodice Efeške u Ćeićima tradicionalno je služen moleben. (zumberacki-vikarijat.com)

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na U Grabru proslavljen blagdan Rođenja svetog Ivana Krstitelja

  1. marija kaže:

    Mučenička i ponosna župa,a nažalost grad Samobor ništa nije uložio u ovaj dio Žumberka i nema jednog Keserića koji je uradio više za Samobor i Žumberak nego nekoliko njegovih nasljednika zajedno na čelu grada.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>