U Sošicama otkrivena bista pilotu Miroslavu Perisu

U Sošicama na Žumberku 26. je svibnja otkriven spomenik poginulom branitelju Domovinskog rata, pilotu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, pukovniku Miroslavu Perisu. Svečanost su organizirali Udruga žumberačkih branitelja i obitelj Peris, a presjednik Udruge Nenad Delivuk pozdravio je obitelj Peris,ministra Matića i sve prisutne te  zahvalio se svim donatorima.

Ministar Matić odaje počast Miroslavu Peris

Prisutnima su se obratili :  pročelnica Upravnog odjela ZŽ Ksenija Čuljak, gradonačelnici Samobora i Jastrebarskog, Krešo Beljak i Mihael Zmajlović,zapovjednik HRZ-a i PZO brigadir Darko Brajković, načelnik općine Krašić Josip Petković te načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak. O vojničkom putu Miroslava Perisa govorio je ministar branitelja Predrag Matić Fred.

O.Vranešić pozdravlja obitelj, goste te sve prisutne i govori o stoljetnoj uskočkoj  hrabrosti

Spomenik je blagoslovio žumberački biskupski vikar Mile Vranešić, koji je u nadahnutom i emocionalnom govoru podsjetio na Uskoke, kao vjekovne branitelje Hrvatske.Janko Jelenić u ime Društva Žumberčana (Marko Vukasović) predao je ocu od poginulog viteza uskočku kapu.Priređen je i kulturno-umjetnički program u kojem je sudjelovalo KUD Marko Vukasović, a nakon svečanosti uzvanici i posjetitelji su se zadržali na prigodnom domjenku.

Sošički trg bio je prepun Žumberčana i gostiju

Voditelj programa u Sošicama je bio gospodin Mislav Marojević, direktor radio Samobora ,a koji je redovito u programu radio Samobra najavljivao otvorenje biste. Autor spomenika je kipar Petar Ujević i ljevaonica umjetnina Ujević. Projekt uređenja spomen-parka u Sošicama izradili su: Mladen Ogrinec i Roko Dropuljić.

Sestra,supruga, piloti i zapovjedništvo HRZ-a

Na otvorenju biste  bili su predstavnici 151.  Samoborske brigade i predstavnici Udruga proizišlih iz DR. Inicijativni odbor za uređenje  biste sačinjavali su: gospođa Marica Jelenić,o.Daniel Vranešić,satnik Nenad Delivuk, pukovnik Nikica Burić,Milan Peris i Milan Radić.

Pukovnik Burić, Gospođa Jelenić i Milan Peris(brat od Miroslava)

Miroslav Peris rođen je 1961. godine u obitelji Ilije i Dragice, rođene Boić, koji su iz Sošica. Miroslav je završio osnovnu školu u Karlovcu, a srednju zrakoplovnu u Mostaru. Zvanje vojnog pilota usavršio je u Puli i Zadru. Bihać mu je bilo prvo radno mjesto i bio je najbolji đak u svojoj klasi. U Karlovcu se oženio Snježanom, rođenom Vučić, i iz tog braka se rodio sin Ivan.Kada je u Hrvatskoj započeo rat, većina hrvatskih pilota nastojala je prijeći na hrvatsku stranu. Miroslav je bio jedan od njih koji je prešao 1991. godine te se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Roditelji, brat, sestra,uzvanici i inicijatori spomen-obilježja

Kobnog jutra 14. rujna 1993. godine Miroslav se javlja dragovoljno za akciju protiv agresora, koji je tih dana slao smrtonosne projektile po Sisku, Zagrebu i Karlovcu. Vraćajući se s borbenog zadatka njegov je zrakoplov, nažalost, bio pogođen i život mladog i hrabrog hrvatskog pilota se ugasio.

Ana Radić-tekst

Nikolina Hranilović-fotografije

 

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na U Sošicama otkrivena bista pilotu Miroslavu Perisu

  1. marica kaže:

    Hvala svima koji su doprinjeli da se izgradi bista,a nažalost ima onih koji preskaču u nabrajanju hrvatskih pilota Miroslava.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>