Gostiona Radić, Sošice

Sošice su središnje naselje Žumberka, a koje se smjestilo u najprostranijem krškom polju Žumberačke gore (58o m/nm). Prvi pisani dokument u kojima se spominje ime ovoga mjesta je Bernardova darovnica iz 1249. god. u kojoj su Sošice(Sussiz) i još pet naselja iz Žumberka.

Ugostiteljstvo Radić -Ilas nudi domaću tradicionalnu hranu, a koja je proizvedena na vlastitom seoskom gospodarstvu i na zdravi (prirodni) način.Nudimo slijedeće domaće proizvode:pogaču, sir, vrhnje, poviticu,kobase, krumpir, zelje … i sve vrste mesa uzgojena na domaćinstvu.Naš objekat ima kapacitet primanja do sto ljudi za razne prigode i također nudimo uslugu pečenja domaćih odojaka i janjaca.

Sošički krajobraz, bogat biljni i životinjski svijet, netaknuta priroda i bogata kulturna baština, popunit će trenutke Vašeg odmora na gorskom zraku.Iz Sošica se može krenuti prema najvišem vrh sjeverozapadne Hrvatske (sv. Geri) i tamo se dođe pješice za oko dva sata.Na vrhu sv. Gere je i obnovljena grkokatolička kapela sv. Ilije, a koja su sagradili uskoci u 16. stoljeću.


Također se može pješačiti do planinarskog doma “Vodice” oko 35 minuta, a do planinarskog doma u Sekulićima treba oko dva sata hoda.Mogu se još posjetii ostaci Starog grada Žumberak, a koji je udaljen 7 km od Sošica i “Staza kneževa” na Budinjaku koja je udaljena 14 km.

Sedam kilometri od Sošica je jedna od najstarijih crkvi u Žumberku sv. Nikola u Badovincima i kraj nje je i spomenik uskocima(podignut 2005.god.). Spomenik je dar grada Zagreba, a zbog povijesnih zasluga Žumberčana(uskoka) u obrani Hrvatske.


U samim Sošicama može se vidjeti bogata etnografska zbirka u samostanu sestara Bazilijanki, a i crkva sv. Petra i Pavla i kapele Uznesenja Marijinog i Antuna Pustinjaka.Od sela Sošice je 1 km udaljena jama Jazovka,a oko 2,5 km Sopotski slap.Poznate osobe iz Sošica su:povjesničar T. Smičiklas, pjesnik J. Hranilović, pilot M. Peris i hrvatski domoljubi Marko i Stanko Hranilović.


Hodočasnici,umirovljenicu,škole i druge organizirane grupe bit će naši dragi gosti sa posebnim ugodnim iznenađenjima,a naša ponuda bit će u skladu sa seoskim-eko žumberačkim trendom.

Kontakt
Obitelj Radić, Sošice 15, 10457 Sošice
Telefon:01-629-7518 i 098-1631-080
e-mail:nikica.radicilas@gmail.com

4 Odgovora na Gostiona Radić, Sošice

 1. branka kaže:

  Prošli mjesec sam sa svojom obitelji posjetila Sošice i okolicu. Tokom godine više puta iz Samobora otiđem do Stojdrage, Pokleka, Grabra… Prvi put sam vidjela etnografsku zbirku kod časnih i koja je odlična. Kod obitelji Radić-Ilas pojeli smo domaći sir, kobase, pogaču i sve je bilo fantastično.

 2. admin kaže:

  Ove nedjelje je zimsko hodočašće na Svetu Geru,a u lokalu Radić- Ilas možete probati izvrsne domaće specijalitete i kušati odlično domaće vino.

 3. darja kaže:

  Hvala za vašo prijaznost in pozornost. Domov smo srečno prispeli, dosegle so nas čudovite snežne plohe in nas napolnile z dodatno energijo. V vašem koncu so res dobre enerdije, zato se vedno znova vračamo.

  Lep pozdrav,

  Darja

 4. Janko Visoce/Sosice kaže:

  Na Petrovu smo bili nakon dugo vremena opet u Sošicama.
  Hvala svima na onom velikom gostoprimstvu. Nakon maše i super
  okrepljena pred crkvom krenuli smo kod Ilasovih i dalje se u njihovom lokalu lijepo sproveli. Evo vidite i mi koji smo otišli prije 50 i više godina iz našeg kraja želimo da dodjemo u naš rodni kraj.Jos jednom puno hvala i radite dalje tako dobro.
  Poz.
  Janko iz Hamburga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>