Uskočka kapetanija u Podžumberku

pž1

Slovenski istraživač srednjovijekovnih utvrda Rok Kranjc izradio je na temelju izvornih nacrta rekustrionirani oblik uskočke kapetanije u Podžumberku. Kapetaniju je u 16 st. izgradio žumberački i i senjski kapetan Ivan Lenković na uzvisini pokraj sela Podžumberka. Tijekom dva stoljeća kapetanija je bila središnji vojni objekt u Žumberku,a nakon što ju je u 18 st. poharao požar više nikad nije obnovljena. Materijal sa spaljenih ruševina kasnije  su korišteni za  izgradnju raznih objekata (npr. gradnju škole u Kupčini Žumberačkoj 1947.) tako da se danas na mjestu nekadašnje kapetanije nalaze samo ostaci temelja.

pž

Ministarstvo kulture ipak bi u suradnji sa nadležnom Općinom trebalo pristtupiti sanaciji temelja i uređenju pristupnog puta kako bi se barem donekle sačuvali postojeći ostaci objekta koji svjedoči o vojnoj povijesti Žumberka. U Hrvatskom državnom arhivu sačuvani su orginalni nacrti kapetanije iz prve polovice 16.st,a autentičnu sliku objekta izradio je 17. st. poznati slovenski povjesničar Janez Vjkard Valavzor sa svojim suradnicima.  Uz prostorije za smještaj vojnika i zapovjedništva, u kapetaniji se nalazio i zatvor, staje, te spremište za vojnu opremu. Pokraj same kapetanije nalazila se i kovačnica za izradu oružja,a  dio tog oružja koje je izrađeno u Žumberku sačuvano je do danas u pojedinim privatnim zbirkama. (Glas Žumberka 2017.)

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>