Uskočke crtice ( Vrline i običaji od Uskoka)

4senjakinjaisenjaninusk-300x248

Naši preci su cijeli vijek proveli u neprestanim krvavim borbama bilo s Turcima, bilo s Mlečanima, braneći “Krst časni i slobodu zlatnu”. Uskoci su nosili kraće hlače , a na nogam nazuvke. Povrh bijelih košulja nosili su prsluk (zabunac) do pasa sa kratkim i širokim rukavima. Povrh svega nosili su veoma prostrani plašt. Na glavi su imali crvenu kapu, a ljeti šešir. Svaki je nosio pušku na ramenu, a oko pojasa nađak topuzinu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOsim običnih lađa imali su osobitu vrste lađice (copolo). To je duga i uska lađica, izdubena iz debela starog hrasta. Imala je širinu oko pola metra, a dužino do pet metara. U njoj je sjedilo najviše pet osoba.Takove lađice bile su brze i nedostižne. One su služile uskocima za dojavljivanje važnih vijesti i za ribarenje. Većina Uskok bila je katoličke vjere, a u vjerskom pogledu bijahu jako pobožni.

klis121Uskoke je krasila vrlina, vjernost i odanost bratu i svakom, komu su dali bratsku vjeru. Ostali su nepokolebljivi divovi na braniku očinske zemlje. Mnogobrojne pjesme govore o slavi uskočkih junaka. Lagano je nestajalo moći republike sv. Marka, a slava Uskoka još traje.

uskok sossice 1Žumberački Uskoci u Sošicama

Duboku u srcu hrvatskog naroda usađen je ponos na slavnu prošlost i manji dio Senjskih Uskoka je poslije Madridskog sporazuma ( rujan 1617. god.) naselio u Žumberak. Jedan dio otišao je u Brinje i Otočac, a neki čak i u Istru. (Napisao – Jure Hrnjak, bogoslov; Žumberačke novine 1940. god.)

admin: 4oo. obljetnica Senj – Žumberak biti će 23.09.u Sošicama,a ovu svečanost organiziraju udruga Uskok- Sošice i Matica hrvatska Jastrebarsko

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Uskočke crtice ( Vrline i običaji od Uskoka)

  1. tomo kaže:

    Uvijek na braniku domovine

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>