Uskrs u svijetlu gospodarskih nevolja

korbe-1024x813Rascvjetala proljetna jutra uz radosni cvrkut ptičica prizivlju u pamet prastaru arapsku poslovicu koja kaže: “Svaka ptica ima svojeg jastreba”, a koja ovih dana dobiva i dodatnu težinu. Svjedoci smo dramatičnih događaja koji iz temelja potresaju hrvatsko gospodarstvo i društvo. Veliki hrvatski trgovačko- gospodarski subjekt, koji je desetljećima vedrio i oblačio usisavajući male kvartovske trgovine i okrupnjujući poljoprivredne proizvodne kapacitete zbog megalomanskog inozaduživanja, prijeti da u duboku gospodarsku, a, nažalost, i egzistencijalnu provaliju, sunovrati samu nacionalno biološku supstancu. Sav taj dar-mar koji se sada događa vremenski je točno tempiran pred početak turističke sezone, kao bitnog gospodarskog segmenta Hrvatske. Kako god okrenemo, u pitanju je opstanak nekoliko tisuća ljudskih egzistencija, i to onog radno i reproduktivno najvitalnijeg dijela, do krajnjih granica izmorene nacije. Volio bih da me budući događaji demantiraju, ali bojim se da ćemo svi mi kusati ove neugodnosti. Prema nekim mračnim informacijama bojim se da je to tek početak velikih tektonskih poremećaja. U ovo sveto uskrsno vrijeme ne želim više “daviti” s teškim egzistencijalnim temama.

Naša uvažena sugrađanka Jadranka Brnčić izdala je knjigu svojih kolumni naslova Biti kršćanin s papom Franjom. Ova knjiga zavrijedila je svaku pozornost, pogotovo u vjerničkim krugovima koji ozbiljno dubinski promišljaju svoju vjeru. Ali, ne samo da promišljaju, nego i žele živjeti navještaj Evanđelja sada i ovdje. Knjiga će svakako unutar “tvrdih” klerikalnih krugova doživjeti osporavanje, ali to ne znači da među kleričkim sredinama neće pobuditi i intelektualnu radoznalost. Nadam se da ste primijetili razliku u terminima klerikalno i kleričko. Doista me veseli da se u hrvatskim laičkim krugovima sve više može čuti glas vapijućeg u pustinji i novi izričaji Božje poruke. Svakako bih iz te knjige želio istaknuti potpuno zaboravljeni pojam parezija. Poslužit ću se tumačenjem Jadranke Brnčić: “Parezija je govorna figura antičke retorike koju govornik koristi kad otvoreno govori o nelagodnim istinama, bilo da se tiču pojedinca ili društva”.

Ovu knjigu valjalo bi ne samo pročitati, nego se i ozbiljno zamisliti nad autoričinim promišljanjima i traganjima nove evangelizacije i općenito života u svjetlu kršćanske poruke. Uskrsni su dani, a ovaj blagdan još uvijek ima svoj značaj, kako kod istinskih vjernika tako i kod folklorno-tradicionalističkih. Kada već govorimo o Vazmenom otajstvu, uz uobičajne teme uvijek me fasciniraju neki događaji i likovi koji se spominju u Bibliji. Među ostalima, to su Pilatova žena, Baraba i povodljiva narodna masa populista.

U sadašnjem vremenu, kada istina u javnoj komunikaciji gubi bitku, valja barem ovih dana promišljati što je Isus, u svoju obranu, rekao Ponciju Pilatu: “Ja sam se za to rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu. Tko je od istine, sluša moj glas”.(Iv. 18.37). I danas ima onih koji će postaviti retoričko Pilatovo pitanje: “Što je istina?”. Isus mu je već davno prije odgovorio: “Ja sam put i istina”. Svim ljudima dobre volje, usprkos svih teškoća mučne hrvatske svakodnevice, želim uskrsnu radost hoda u Isusovoj istini. (vlč. Mile Vranešić)

Glasnik Samobora, travanj 2017.

 

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>