Velikaški dvorci u našem kraju

pp-zumberak-kurija-obitelji-medven-1Tamo gdje potok Slapnica utječe u riječicu Kupčinu uočljiva je uz cestu jednokratna Medvenova kurija. U njoj živi dr. Milovoj Medven, potomak plemića-jednoselaca. Titulu plemića jednoselca dobivali su pojednici iz seljaštva koji su se isticali u ratu  proriv Turaka i revnosti u službi Zrinsko-Frankopanima. Tako je Ivan Medven 1586. kao špan (upravitelj) na posjedu Petra Zrinskog u Pribićkom Strmcu  i neko vrijeme kao dvorski  u gradu Zrinsko-Frankopana u Ozlju, odlikovan časnom titulom plemića jednoselaca. Dod. 1672. izgorjela je Medvenovaa kurija i njihova plemićka povelja. U Hrvatskom urbaru (sv.I 1894.) piše da je Petar Zrinski potvrdio Medvenovo pravo na titulu plemića-jednoselca. Između dva svjetska rata Medvenima su dolazili u goste  ugledne osobe, od političara do glumaca. Zaustavljali su se ovdje i plnaninari na putu prema vrhu Svete Gere,a mogli su i prespavati u gostinjskoj sobi. Od Medvenoma roda znameniti je Mijo Medven 1863.-1935.) i njegov sin bio je svećenik Antun- napisao rječnik i gramatiku romskog jezika. U povijesti Vojne krajine zabilježeno je da je u Kostanjevcu (2km udaljenom od Medvenove Drage) 1793. izgorio do temelja dvor Krištofora Delišimunovića.  Oni su sagradili oko 167o. na brdu iznad Kostanjevca kapelu Majke Božje sedam Žalosti. Predio oko kapele i susjednog groblja stanovništvo ovg dijela Žumberka naziva Stari dvori.

mžožPut nas dalje vodi uzbrdo u središnji Žumberak i u Oštrcu (Tupčini) nalazi se Čolnićev dvor. Bosanski biskup Josip Antun Čolić, sa sjedištem u Đakovu(gdje je i umro 1777.), izgradio je 1952 godine na svom posjedu u Oštrcu jedokratni barokni dvor. Po nalogu carice i kraljice Marije Terezije dvor je pripojen Vojnoj krajini za komandu 11. žumberačke kumpanije. Nakon ukidanja krajine 1881. dvor je u funkcije župnog dvora. Za vrijeme Drugog svjetskog rata u dvoru se nalazio partizanski štab za žumberačko područje.  U periodu od 1975. do 1996. u ovom župnom dvoru živio je svećenik Mirko Žapčoć i koji je sačuvao objekat, sakupljao starine i bio župniik župe Oštrc. Nakon njegove smrti dvor je dosta zapušten .

IMG_20170511_170138

Posljedni plemićki lokalitet je dvorac Cerovica. Iz Donjeg Oštrca ide se cestom prema Cerovici i dalje prema Krašiću. Posljedni je vlasnik bio Pavle Hatz i koji ga je kasnije prodao obitelji Vergot iz viviodinskog sela Dvorište.  Nakon rata posjed je nacionaliziran,ali ga je u novije vrijeme dobila obitelj Vergot natrag.

Napisao – Vlado Jagarić 2009.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>