Vlašić Brdo

vlašić-brdo 1Kad se se vozimo prema Žumberku uz riječicu Kupčine i prođemo Pribić,a po završetku mjesta Čunkova Draga skrećemo prema Vlašić Brdu. Selo je 1953. god.  imalo 133 stanovnika,a po popisu stanovništva iz 2011. ima svega dva stanovnika.  “Vikendaši“ znaju provesti cijelo ljeto u Vlašić Brdu, a dolazi dosta često i nekoliko potomaka Vlašića. Ponešto obnavljaju svoje (pra)domove. Među “vikendašima“ su i poznate osobe, spisateljica Višnja Stahuljak Chytil i oskarovac Branko Lustig. Vlašić Brdo u 2017. god. nema stalnih stanovnika, praktično je selo izumrlo.

VBOni koji su se gore i rodili, a sada žive u Jatrebarskom, Samoboru, Zagrebu, Draganiću i Novakima Petrovinskim održavaju svoju djedovinu. Prezimena iz Vlašić Brda su: Vlašić, Baron, Rajaković i Novosel. Selo spada pod općinu Žumberak, a pod rkt. župu Prekrižje.  Ivan Vlašić iz Jastrebarskog je svojim pisanjem i slikama omogućio da se ovaj dio Žumberka opiše.

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>