Žumberačka gora

Karta_put_kraljice_bukveŽumberačka gora je slikovito brdsko područje jugozapadno od Zagreba. Dugo je oko četrdesetak kilometara, a široko malo više od dvadesetak kilometara. Omeđeno je sa sjevera dolinom rijeke Krke, s juga rijekom Kupom, sa sjeveroistoka  i istoka dolinom Save, te s jugoistoka plešivičkim pribrežjem. Na zapadu se preko zamišljene crte Novo Mesto – Metlika bez jasne granice nastavlja u Kočevske gore.  Okolo su gradovi Samobor, Jastrebarsko, Ozalj, Metlika, Novo Mesto i Kostanjevica.  Manji sjeverni dio Žumberačke gore pripada  Sloveniji i Slovenci ga nazivaju Gorjanci.

12511947_1100367706662054_2076563404_nNa istoku je pak žumberački prostora Samoborska gora, odvojena od središnjeg dijela Žumberka dolinama riječicama  Bregane na sjeveru i Drage Volavčice na zapadu. Žumberčani su ponosni na Svetu Geru, kako od davnine zovu najviši vrh Žumberačke gore (1179 m).  Slovenci pak Sv. Geru zovu Trdinov vrh.

mvgOtkad je na vrhu Svete Gere podignut telekomunikacijski uređajni i vojni objekat, krajolik je unakažen.  Od tada  su mnogo od svog čara izgubile šume i predivne gorske livade. Slovenci u čast Janeza Trdine najviši vrh Žumberka od 1923. nazivaju njegovim imenom.  Trdina je bio veliki pobornik slovensko – hrvatske suradnje.

kžiŽumberačka gora je razvedeni krajolik, ispresjecan brojnim strmim i dubokim dolinama, kojima teku rječice i potoci. Ovaj prostor u stara vremena se naziva  i Uskočko gorje. (Iz knjige Žumberak – Kalendar flore Žumberačke gore, Sergej Forenbacher , 1995.)

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan Odgovor na Žumberačka gora

  1. drago kaže:

    Predivan kraj,a nadomak Zagreba,ali nebrigom vlasti zapostavljen i demografski uništen.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>