Žumberačka košnja

užinaŽumberački kosci iz Kekića za vrijeme užine u Gori, 1971.

Nekada je bio običaj kad je košnja sijena u gori da žene u procanji (korbi)  na glavi nose užinu koscima. Užina se uglavnom sastojala od juhe, pečenog mesa (većinom kokoši), povitice i friškog domaćeg kruha.

kosnja_trave

Ovogodišnju manifestaciju pokazne ručne košnje biološki visokovrijednih livada košanica na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje „Košnja kao nekad za sutra“ održana je na  hrvatsko – slovenskoj granici, na zajednički Dan državnosti  25. lipnja, pod sloganom “Od travnjaka do travnika”. Dvanaestorica vrijednih kosaca iz Sošica, Novog Sela Žumberačkog, Osunje, Prisjeke, Cerovice, Bratelja, Pokleka i Stojdrage rano ujutro započeli su s košnjom na livadi Krči (podno sv. Gere) te su posjetitelji mogli iz prve ruke vidjeti već pomalo zaboravljenu tradiciju ovoga kraja. PP Žumberak – Samoborsko gorje i  Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave bili su organizatori ovog susreta.

 Foto zapis nekadašnje košnje i spremanja sijena u Žumberku

kksijeno

iko3hrr-1024x623mmpsks

koscisklaa žboić13620858_1036544606439882_3997899221321690680_ngr-884x1024

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>