Žumberačka priča o djetinjstvu

stap

Stap i krugla, ovako izgledaju kao jedan dobar par, a zapravo to i jesu i zajedno su nas hranili. Krugla, ovako bucmasta i dobroćudna, čuvala je mlijeko i pripremala za ” mesti ” u stapu. U ljetu bi mati ” ukrala ” po koju šefarku ustanog mlijeka, stavila meni i sestri na plenati tanijerić i uz šnjitu kruha – prava poslastica. Ostalo mlijeko ulila bi u stap i onda je trebalo mesti da bi se dobio putar. Meni je to metenje bilo dosadno, ali voljela sam kiselo mlijeko! Jeli smo ga sa žgancima, a  u ljetu onako hladno iz zidanice jednostavno popili.

E sad, hvala stapu i krugli za svu slast istopljenog putra u maslo, za cvarog kao talog od topljenja masla. U ove zimske dane i nije bilo važno jesu li žganci bijeli, eldovni ili kukuruzni,  važno je bilo da su začinjeni tim cvarogom ili ako se u cvarog razbilo još koje jaje. Zbog svih ovih lijepih sjećanja, stap i krugla u našoj kući imaju danas počasno mjesto. (Zdenka Kranjčec)

Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>